Uitspraak · 21 maart 2023

Onder de plak leven, hoe gaat dat en wat is het nut hiervan?

cultuur
cultuur
Onder de plak leven, hoe gaat dat en wat is het nut hiervan?
Loading
/

Onlangs hadden we de provinciale verkiezingen, en zag je langs de weg veel van die houten stellages die beplakt waren met posters van al die politieke partijen, de een nog kinderachtiger dan de ander.
Voorbeeld, FvD plakt posters over de andere partijen heen … hoe bedoel je kinderachtig en onvolwassen voor een politieke partij…. maarja zo ver zijn we nu ook wel gezonken in die politiek.

Back to basic, veel mensen hebben hun best gedaan om het gezicht of een van de vele partij slogans op zo’n houten bord te plakken, en de kans is aanwezig dat je handen dan ook onder de plak komen te zitten…. onder de plak .. het onderwerp waar Piet het met u over wil hebben, maar dan van figuurlijke lijm, niet letterlijk!


Vroeger in Nederlands, ongeveer een eeuw geleden, leefden veel mensen onder de plak. Als kind en ook als vrouw met die kinderen wist je niet beter dan dat je hetzelfde deed en vaak ook moest van de vader in dit gezin. Die wist eigenlijk ook niet beter, want die deed weer wat de dominee of de pastoor verordonneerde. De staat was er voor de organisatie. Door toenemende welvaart en meer vrijheden ontstonden er meer mogelijkheden . Zoals langer doorleren en meer kansen voor ook vrouwen in de maatschappij. Als dat ook financieel redelijk ondersteund werd ontstond er zo een rijkere en meer gelukkige samenleving.

Maar zo ging en gaat het niet in ieder land op deze wereld. Dat is vooral te wijten en zeker niet te danken aan de leiders en meestal dictators in onze wereld. Genoeg voorbeelden uit het verleden. Maar nu heden ten dage kun je je niet voorstellen hoe onderdrukking en leven volgens niet door jou gewilde regels gaat in die heel anders geleide landen.

Ik las een term die ik nog niet kende aangaande de onderdrukking. Wel begreep ik wat de onderdrukker ermee wilde. De term is filtratie. Dat voeren de Russen uit in het veroverde Marioepol. Ze beginnen meteen met rigoureuze maatregelen om de russificering er snel doorheen te drukken. Dus je kunt zomaar op straat worden aangehouden en daar moet je dan je uitkleden tot op het ondergoed. Waarom? Omdat de soldaten mensen controleren op Oekraïense tattoos. Verder word je telefoon gecontroleerd op foute inhoud en als je dan door die keuring heen komt krijg je een pasje waarmee je mag winkelen en naar bv. een school gaan. Anders verdwijn je in een gevangenis of wat daarvoor door gaat. Dan ben je gefilterd en een vijand van de Russische staat. Probeert u zich eens voor te stellen dat dit in ons land zo zou gaan, bv. als de Duitsers ons nog langer hadden kunnen inlijven na 1945.

Het verzet blijft daar. Gelukkig maar. Mensen filmen de verwoeste huizen voor gevluchte inwoners en als bewijs want de Russen zijn daar bezig met het pijlsnel neerhalen van die verwoeste gebouwen. Er worden hoofdletters I met umlaut gespoten op pleinen en muren als tegenhanger van de gehate Z op Russische tanks.Dit is een letter die alleen in het Oekraïens voorkomt. Op de scholen zijn alleen nog goedgekeurde vaak Russische docenten en daar wordt gehamerd op het feit dan Oekraïne een slechte staat was en is dat de kinderen blij moeten zijn dat ze nu in Rusland wonen.

Wij hopen dat heel Oekraïne weer als soevereine staat kan gaan functioneren. Maar dat zal net als in de aardbevingsgebieden in Turkije en Syrië wel bijna een generatie gaan duren. Helaas.

Ontdek meer van De Muziek Experts

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

  • https://qxjr001.digiplay.nl/stream/9160/stream/1/