Cultuur · 21 maart 2023

In Bodegraven hangt de cultuur aan een zijden draadje.

cultuur
cultuur
In Bodegraven hangt de cultuur aan een zijden draadje.
Loading
/

Van Cultuurbarbaar, naar Cultuur liefhebber kan een hele kleine stap zijn.
Altijd tegen de leuke aspecten zijn van cultuur, en het dan een keer toch meemaken, en helemaal overdonderd zijn van hoe leuk zoiets kan zijn.

Maar er moet wel genoeg cultureel aanbod zijn.
En om eerlijk te zijn volgens mij zit dat in elke plaats wel goed, want hoe groot of klein een plaats ook is, de meeste hebben op z’n minst een kerk, een kleine buurtsuper en een soort van Huis van Alles aanwezig.

En voor de iets grotere plaatsen zoals bijvoorbeeld Bodegraven, heb je dan een cultureel centrum als het Evertshuis, plus nog een huis van alles, diverse kerken, diverse bijeenkomst plaatsen… nee in onze gemeente zit het zeker wel knor.

Het is alleen die stap van je er toe zetten ergens heen te gaan, je even over te geven aan de activiteit waar je misschien graag of misschien minder graag heen zou willen, en er achteraf achter kan komen hoe leuk het echt is.
En cultuur kan een hoop zijn, teveel om op te noemen, maar laten we beginnen met Kunst, Cabaret, Theater en .. uw Muziek Experts!


Het Evertshuis is het geschenk van deze meneer Everts die vier miljoen gulden naliet aan de gemeente Bodegraven voor een cultureel doel ter verheffing van deze gemeente en haar inwoners.

Het is na de opening al jaren een getouwtrek om de gelden die het Eversthuis denkt nodig te hebben van de gemeentelijke begroting te krijgen. Er was ooit nog zelfs sprake van dat het kaaspakhuis naast het Everthuis toegevoegd zou worden aan dit Evertshuis en dan verbonden zou zijn via een loopbrug. Er was ooit een buitenterras. Een lumineus idee om de inkomsten wat op te krikken was dat de gemeentelijke servicebalie naar het Evertshuis gehaald werd.

Intussen waren er tal van ruimten vrijwel permanent in gebruik, maar viel de verdere verhuur wat tegen. Terwijl er nog geen besluit is gezien of genomen voor de eventuele toekomst van dit Evertshuis zijn er sluipenderwijs al wat eigenaardige ontwikkelen gepasseerd. Zoals dat er nu een soort kunstbestemming is gegeven aan een verlaten restaurant in de Bouwsteeg en dat daar plotseling exposities plaatsvinden en bijeenkomsten. En dat men de gemeentelijke servicebalie weer terug wil proppen in het gemeentehuis wat net intern gerenoveerd is. Er waren zelfs geluiden om bedrijven aan te schrijven of die ruimten over hadden voor bv. Muzieklokalen?! Dat vraagt dan meer om meer gelden voor deze stappen , terwijl onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk al zo armlastig is.

Door vragen door verschillende raadsfracties aan het college hierover nog steeds niet te willen beantwoorden is het voor de geïnteresseerde cultuurliefhebbers hier erg onduidelijk of de verantwoordelijke wethouder echt wil gaan tornen aan het uitgangspunt bij het daadwerkelijk door bestaan van een Culturele Ruimte die al aangetoond heeft van groot belang te zijn voor onze gemeente. Het is hier geen halfzacht beleid te noemen, maar een sluipend afbraakbeleid en dat hebben velen zomaar laten gebeuren. Alle kunst en bibliotheek en zaal en bv. ook de muzieklokalen voor de muzieklessen dienen behouden te worden in dit ene gebouw. Moet kunnen. Onze eigen radiostudio van BR6 is hier ook een van de onderdelen in het Evertshuis die behouden moeten blijven want naast gemeentegelden zit er ontiegelijk veel zelfwerkzaamheid in dit gebouw en dat kan en mag men niet zomaar wegpoetsen. En waar moeten dan al die al genoemde speciaal aangepaste ruimtes naar toe? Het Evertshuis is voor alle varkentjes in onze gemeente en voor de gasten daarbuiten die vaak Ons Evertshuis frequenteren. Laten we dit onthouden en ernaar handelen.

Ontdek meer van De Muziek Experts

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

  • https://qxjr001.digiplay.nl/stream/9160/stream/1/