2024

DE MUZIEK-EXPERTS – ESF SPECIAL 24 BAS EN PIET UITZENDING 477 07-05-2024

[sidenote 11-05-2024]
Eurovisie songfestival 2024, één met een bijzonder naar randje.
Eén met een litteken voor ons allemaal.
Justice voor Joost … ook al mocht het niet baten!
Het vertrouwen in de EBU is wel erg gezonken op deze manier!

1. 1962 DE SPELBREKERS – Katinka

Alleen de bandnaam was al fout. Lief liedje door twee nette mannen. Null Punten toentertijd. Een afgang.

INTRO
Vanavond een eurovisie songfestival special, met veel gouwe ouwe klassiekers, en ook een 5 tal kanshebbers voor dit jaar!
Duimt u mee dat Joost op nummer 1 terrecht komt met zijn euro-papa, we draaien het nummer vanavond niet, maar dit deden we al 3x eerder dus het mag wel duidelijk wezen dat wij voor ons eigen land blijven strijden.. ook al laten we ook graag andere kanshebbers horen!
Ook heeft Piet nog een Uitspraak in petto over het wel en wee rondom Israel en dan gericht op het Songfestival kan het nu wel of niet dat ze mee doen?
En last but not least, Piet is er op muzikaal gebied wel bij vanavond, maar niet in stem vorm, volgende week is hij er weer volledig bij! Maar nu enkel mijn stem die zegt .. op naar de 2 die enorm op elkaar lijken, maar net niet hetzelfde zijn!

2. ORIGINELE – Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga – Song-A-Long / Believe / Ray Of Light / Waterloo / Ne Partez pas Sans Moi / I Gotta Feeling

Vanavond een aparte Co-Originele, want het zijn eigenlijk enkel covers, diverse songfestival artiesten die andermans liedjes in een medley ten gehoren brengen, met hierin onder andere Ogene en Will Ferrell. Herken jij alle liedjes? Noem ze maar op, het leuke aan deze quiz is … we geven dit keer geen antwoorden mee… Succes!

3. CO-ORIGINELE – OGENE – Songfestival Medley

4.BAS – NEMO – The Code (Zwitserland)
Aan sommig liedjes kan je iets zien, dat het iets uitstraalt, of iets probeert te zeggen met de uitvoering, of met de teksten… bij dit nummer heb ik dat net zo. En later in de uitzending volgt de engelse inzending die net zoiets heeft… een beetje Gayish, iets proberen te zeggen als “we accepteren de drag en queer, LHGBTQI+ community, maken er leuke tv programma’s over, maar in de buitenwereld mist nog dee bescherming We moeten mensen beschermen die anders zijn, dus laten het we verder trekken dan een leuk tv programma..” zo waren de woorden van Jurre Geluk na het winnen van de show Make up Your Mind afgelopen zaterdag!
Dit was in ieder geval Nemo met The Code de Zwitserse inzending dit jaar.

Getekend Loesje: Rimpels gladstrijken, toch een beetje alsof je iets te verbergen hebt.

5.BAS – BABY LASAGNA – Rim Tim Tagi Dim (Kroatië)
En gelukkig is er naast al het lieflijke en wat minder opvallende, ook het opvallende lied van Kroatie, hoewel de titel best apart is, namelijk Rim Tim Tagi Dim … Hoewel er bij de naam Taghi in dit land eerder een fout belletje gaat rinkelen, is dit liedje het bewijs dat Rock zowel hard als ook prachtig kan zijn, en zeker een verrijking kan zijn van het songfestival. Het hoeft echt niet allemaal super braaf te zijn, als de muziek maar goed is, en daarnaast de act ook leuk is om aan te zien.. en op beide scoren ze zeker een ruime voldoende, die Baby Lasagna..?

6
. 1966 MILLY SCOTT – Fernando en Filippo
Eerste gekleurde artiest met NL-inzending.

7. 1965 Conny van den Bosch – ’t Is genoeg
Energiek lied, maar het sloeg niet aan.

Er is een heel gedoe rondom de deelname van Israel aan het songfestival, ik snap het best wel, maar moeten de ANDERE landen nu juist niet mee gaan doen, omdat een land als Israel mee doet… Laten we zo’n land nu de strijd winnen?? Nee Toch? Het ging toch om muziek, daar kan je juist je tegenstrijd ten gehoren brengen!
PIETS UITSPRAAK – Mag Israel wel of niet meedoen met het songfestival 2024 in Stockholm?
Hoewel Israël een Aziatisch land is, kan het toch deelnemen aan het songfestival dankzij het EBU-lidmaatschap van de nationale omroep. In de periode 1973-2017 was dit de IBA en sinds 2018 is dit de KAN. Zo is Israel ook bij verschillende sporten al jaren ingedeeld bij Europese sportbonden. Dit is al jaren goed gegaan zo.

Oekraïne doet dit jaar bv.ook weer mee, Alyona Alyona en Jerry Heil wonnen de nationale finale met een overgrote meerderheid met hun nummer ‘Teresa & Maria’. Het heeft iets religieus en zij wonnen in 2022 een keer juist door de gunfactor doorhun oorlog met Rusland dat dan wel uit de deelname geweerd wordt. Ze staan dinsdags in de eerste helft van de halve finale. Vorig jaar werd Oekraïne zesde.

Israël mag dus wel definitief meedoen aan het Eurovisie Songfestival in mei\ 2024. Organisator EBU heeft het aangepaste lied van het land goedgekeurd. Eerst zat er wat politieks in maar dat kan nu zeker niet en mag ook niet van de EBU.

Want de songfestival-organisator European Broadcasting Union ( de EBU) heeft de deelname van Israël in april “na zorgvuldig onderzoek” bevestigd. Het Israëlische nummer heet Hurricane en wordt gezongen door de zangeres Eden Golan.

Volgens de EBU is het geschreven op de melodie van het eerder afgekeurde October Rain. Het lied gaat over een jonge vrouw die uit een persoonlijke crisis komt. De Israëlische deelname stond ter discussie omdat de tekst van de eerdere inzendingen, October Rain en Dance Forever, een politieke boodschap zou hebben.

Organisator EBU legt alle teksten onder een vergrootglas en had Israël gevraagd de tekst aan te passen. De Israëlische omroep KAN zei de nummers niet te willen aanpassen en af te zien van deelname als dat toch moest. Maar de omroep liet later weten dat de tekst toch zou worden aangepast.

Er zijn protesten te horen en zelfs is aan deelnemers gevraagd, waaronder onze Joost Klein, om af te zien van hun deelname omdat Israel toch meedoet. Joost antwoordde dat dit te veel gevraagd is aan een deelnemer zoiets te vragen. Datmoet ja aan regeringen overlaten volgens Joost. Hij kreeg veel bijval voor deze uitspraak. Dan bestaat nog de hyopthetische toekomst dat Israel als enige deelnemer deze jaargang automatisch zou gaan winnen.

Tot zover de toelichting op een rafelrand in de aanloop naar dit muziekfeest. Nu vooral verhalen over deelnemers van de vele deelnemende landen.

8.BAS ALYONA ALYONA & JERRY HEIL – Teresa & Maria (Oekraïne)Het lijkt er op dat Oekraine wil opvallen, ook in de muzikale wereld van het Song Festival, de afgelopen jaren brengen ze aardig wat pareltjes op de markt, zo ook met het nummer dit jaar van Alyona Alyona en Jerry Heil met de titel TERESA & MARIA .. met de opvallende tekst “With us Mama Teresa, Diva Maria. All the diva’s were born as the human beings. Tja het is maar net hoe je dit interpreteerd. Ik vind ook al is drie kwart van de tekst onverstaanbaar, de muziek wel erg aanstekelijk, zeker een kanshebber als het aan mij ligt!

EXTRA: OLLY ALEXANDER – Dizzy (verenigd koninkrijk)
De volgende artiest komt uit voor het Verenigd Koninkrijk en strijd mede daar voor homo emancipatie, de strijd die steeds vaker ook te zien is in en op het songfestival zowel door middel van teksten , maar ook door uitingen in dans, uiterlijk en decor. We hadden als eerst al The Code van Nemo, dit is Olly Alexander met Dizzy als je de clip kijkt snap je al wat meer, en als hij zaterdag tijdens de finaledag (Engeland staat altijd sowieso in de finale.. iets met geld teveel), optreed dan snap je ook wel de gedachte achter zijn muziek. Olly is trouwens de zanger achter de band Years & Years. Ik ben opzich voor het feit dat iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij of hen of haar of wie dan ook wil zijn, maar hou het wel leuk voor elkaar, druk er een niet al te grote stempel op, we zijn allemaal een wezen, en niemand zou specialer moeten zijn dan de ander… zou moeten …

9.BAS – SLIMANE – Mon Amour (Frankrijk)
Ik zeg heel eerlijk, ik heb altijd wel een zwak voor de Franse taal. Uiteraard niet in alles, maar in muziek zeker wel, oude deelnemers als Catherine Ferry met Un deux trois en Madame Monsieur, maar ook Voila van Barbara Pravi, en de inzending van dit jaar Slimane met Mon Amour … met de passende titel die Frankrijk zo bekend maakt, namelijk de taal van de liefde! Als je nog zo’n mooi Frans nummer wil horen zou ik eens naar Gjons Tears luisteren met Tout L’univers .. prachtigggg die hoge tonen ook. Maar back to business, het ESF, Slimane een zachte maar vooral lieve benadering, zo kan het best heftig gaan met Kroatie, en zo gaat t zo lieflijk op z’n Frans!

10. 1987 MARGA BULT – Rechtop inde wind.
Een van de betere inzendingen volgens ons. Marga begon een solocarriere na het optredens met het trio Babe.

11. 1988 GERARD JOLING – Shangrila
Wat kon die man toen goed zingen.

13. 1993 RUTH JACOTT – Vrede
Nu een toepasselijk lied en volgens Piet de beste inzending ooit.

14. MRS. EINSTEIN – Niemand heeft nog tijd
Een nog steeds toepasselijke titel van deze muziek wetenschapsters. En energiek gebracht.

  • https://qxjr001.digiplay.nl/stream/9160/stream/1/