The Beatles special

DE MUZIEK-EXPERTS
UITZENDING 378 29-06-2021
THE BEATLES SPECIAL!1. Eleonor Rigby –

Het mooiste lied volgens Piet over een vrouw en dit is een track op de sensationele LP Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band met de uniformenhoes. Hierop staat een nieuwe generatie Beatlescomposities met meer met orkest gecomponeerde muziek.
Dit Eleanor Rigby haalt als B-kantje, ja , u hoort het goed, de eerste plaats van de Veronica top- 40 die in janauri 1965 gestart is met het gedrukte exemplaar, halen maar; op 20 augustus 1966. Oh, vraagt u, en de A-kant dan? Dat is het malle Yellow Submarine , de soundtrackleader van de gelijknamige tekenfilm van en door The Beatles.


2. Fool on the hill –
Het is geschreven door Paul McCartney, maar er staat weer Lennon – Mc Cartney onder de titel.
Paul McCartney nam ook de zang voor zijn rekening toen het liedje in 1967 werd opgenomen. Het
nummer kwam zowel op de beroemde ep als de (Amerikaanse LP Magical Mystery Tour terecht en
werd gebruikt in de gelijknamige film. Geen hit in the charts, maar een onderdeel van deze uniekedubbele EP-uitgave in een singleboekje met enige pagina’s met foto’s.


3. From me to you –
From Me to You is geschreven door John Lennon en Paul McCartney. Het was de derde single van The Beatles en hun tweede nummer één hit in Engeland. Het markeerde de verscheidenheid van sferen waarin The Beatles konden werken. Niet alleen de meer rockende hits als de eerste single She loves you of de andere jonge hit uit 1964 als Twist and Shout, maar ook een balladachtig en romantisch nummer als dit Fool On The Hill verscheen uit hun pen en melodielijnen. Werd maar 28e in de top-40 van februari 1964.


4. Norwegian wood –
Een meeslepende ballad die Piet op een EP-tje heeft waarin de Beatles op de cover in een mooi groen bos zitten. Norwegian Wood, met ondertitel”This Bird Has Flown” wat op een verbroken verkering kan duiden, is een mooi en gedragen gezongen lied dat uitkwam op de LP Rubber Soul in 1966. Het nummer is een voorbeeld van de Indiase invloed door het gebruik van de sitar in het opkomende hippietijdperk dat in 1967 op zijn hoogtepunt was. John Lennon schreef het nummer naar aanleiding van een buitenechtelijke relatie die hij eropna hield


5. Penny Lane –

Penny Lane is weer een Lennon-McCartney compositie uit 1967. Penny Lane verscheen, samen
met Strawberry Fields Forever, in 1967 als een single met een dubbele A-kant, wat deze Beatles bijna op alle singles voor elkaar kregen vanwege de kwaliteit van de songs. Het beschrijft een straat in de Engelse stad Liverpool waar The Beatles opgroeiden en het lied bevat daarom allerlei verwijzingen naar personen en plekken die echt bestaan of bestonden.


6. I am the walrus –

Een wat meer rockend nummer dat door zulke hardere bands dan ook vaak gecoverd is zoals door
Spooky Tooth die het met hun versie ook tot een hit schopten. Lekkere lome rock die geheel past bij het beest, de walrus. I Am The Walrus. Uitgebracht als B-kant op het eind december 1967 uitgebrachte en vaak meegebrulde Hello Goodbye. Het nummer verscheen op de Magical Mystery Tour – lp en op de dubbel- ep, waar ook The Fool On The Hill staat.


7. Here Comes the Sun

De door George Harrison geschreven Beatles-hit ‘Here Comes The Sun’ is misschien wel één van de
zonnigste lenteliedjes ooit geschreven, en het liedje gaat over ….. Helemaal niks!
Wanneer de guitarist van The Beatles dit mooie liedje schrijft, op een ongebruikelijk zonnige dag in het vroege voorjaar van 1969, zit hij er even he-le-maal doorheen. Hij heeft weer een drukke dag voor de boeg, want hij wordt op kantoor verwacht bij de platenfirma van The Beatles om allerlei zakelijke dingen te bespreken en zijn handtekening onder allerlei contracten te zetten.

Niet alleen dat, maar kalenderjaar 1969 gaat moeizaam van start voor George. Hij stapt kortstondig uit de band, omdat hij Beatlemania en de botsende ego’s van Lennon en McCartney even niet meer trekt.
Daarnaast is hij onlangs opgepakt voor marihuanabezit en hij heeft zijn amandelen laten verwijderen.\
De zonnestralen van de eerste lentedag vallen zijn huis binnen en George besluit de meeting op kantoor te skippen. Laat de andere drie maar de knopen doorhakken.

George Harrison neemt een rustdag, waarvan hij vindt dat hij er wel aan toe is. Hij gaat naar het huis van zijn goede maat Eric Clapton. Terwijl hij daar is, vallen alle zorgen van zijn schouders. In alle rust, met het zonnetje fel in zijn gezicht, schrijft hij ‘Here Comes The Sun’ in Claptons tuin. Het gaat nergens over, alleen over het rustgevende gevoel van dat ene moment in de zon.


8. Twist and Shout

Maandag 11 februari 1963 nemen The Beatles van 10 uur ‘s morgens tot 1 uur ‘s nachts in studio 2 van Abbey Road in Londen tien nummers op voor hun eerste LP. ‘Twist And Shout’ is het laatste liedje dat op band wordt gezet. Aan John Lennon is duidelijk te horen dat zijn stem bijna kapot is. Volgens veel fans is dat de kracht van ‘Twist And Shout’.


9. I want to hold your hand

I want to hold your hand is de vijfde single van The Beatles, uitgebracht in 1963. Het nummer wordt geschreven door John Lennon en Paul McCartney en opgenomen in de Londense Abbey Road studio’s.


10. Love me Do

Het nummer Love me Do is geschreven door John Lennon en Paul McCartney en is uitgebracht in 1962 als de debuutsingle van the beatles. Hoewel het geen grote hit werd betekende deze plaat de landelijke doorbraak voor de band. Het nummer verscheen in 63 ook op Please Please Me, het eerste album van de Beatles. Naast dat Love me Do hun debuutsingle is namen The Beatles het nummer ook acht keer op voor de BBC. Bijvoorbeeld een versie van 10 juli 1963, opgenomen voor het programma Pop Go The Beatles.


11. Eight days a week

Eight Days a Week is een poplied geschreven door John Lennon en Paul McCartney naar een idee van McCartney.
Het nummer werd in 1964 uitgebracht op Beatles for Sale, het vierde album van The Beatles.
Eight Days a Week was bedoeld als een mogelijk titellied en single voor de tweede speelfilm

van de band. Het nummer is onder andere uitgebracht op de verzamelalbums Anthology 1 in 1995 en One in 2000.
De uitspraak Eight Days a week zou volgens McCartney in eerste instantie komen uit de mond van
Ringo Starr, hij zei dit alsof hij een overwerkte chauffeur was. Hoewel McCartney ook zei dat de
uitspraak van de chauffeur kwam die hem regelmatig van zijn eigen huis in Londen naar Lennons huis in de voorstad Weybridge reed. Ook hier werd verwezen naar de drukke werkweek van de chauffeur.


12. Yellow Submarine

Het nummer Yellow Submarine afkomstig uit 1966 is geschreven door Paul McCartney maar formeel door Lennon-McCartney de samenwerking tussen de 2 artiesten.
Het lied verscheen op een single samen met Eleanor Rigby.
Daarnaast verscheen het lied op het album Revolver.

Yellow Submarine is de enige Beatles-single waarop Ringo Starr de lead vocals zingt.
De single Eleanor Rigby/Yellow Submarine haalde in diverse landen de nummer 1-positie in de
hitparade, waaronder Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en België.

Hoewel het lied formeel door Lennon-McCartney gecomposeerd is, toch beweert McCartney dat hij het lied geschreven heeft.
Zo beschrijft hij dat het idee voor het lied kreeg terwijl hij in zijn bed lag in het huis van de familie Asher in Londen hij bedacht dat een kinderlied wel een goed idee zou zijn en dacht hij dacht aan beelden en toen kwam hij op de kleur geel, en toen op een onderzeeboot. McCartney had ook Ringo Starr in gedachten als zanger voor het nummer en paste de melodie op hem aan.
Volgens McCartney hielp John Lennon wel mee met sommige delen van de tekst, maar zijn het refrein en de melodie van zijn hand.

  • https://qxjr001.digiplay.nl/stream/9160/stream/1/