Cultuur · 30 januari 2024

Weer een tijdschrift ten onder in onze digitale tijdperk; De Poezenkrant

Veel grote tijdschriftnamen die vroeger al bestonden, zoals de Margriet en de Libelle, bestaan na al die jaren nog steeds, en dat is hartstikke fijn, want het zijn naar mijn idee fijne tijdschriften om eens op je gemak door te lezen, en niet als een boek dat als je stopt met lezen je midden in een belangrijk deel van het verhaal zit of een plottwist of er een soort cliffhanger van maakt.

Nee een tijdschrift kan je op elk moment lezen, en voor ieder mens is er wel een soort tijdschrift.
Maar er zijn ook een hoop van die kleinere tijdschriften die worden uitgegeven door bijvoorbeeld stichtingen of verenigingen, zo was ik vroeger lid van de lokale vogel vereniging, die hadden toen een prachtig zelf gemaakt tijdschriftje waar wat leuke weetjes over vogels in stonden, foto’s van winnende vogels of gewoon van mooie vogels die er zoal bestaan.
En nee dan bedoel ik niet de huismus en de kraai, nee dan gaat t over papegaaien, tropische vogels, kanaries en nog veel meer.
Zo’n tijdschrift maken, en dan zeker in kleine oplage is best lastig om elke week of maand weer gevuld te krijgen, en dat soort tijdschriftjes vergaan vaak al snel na dat er te weinig animo is om het te maken, en of om het aan te schaffen, want vaak kost dat dan een extra bijdrage.
Ik vond het met dat vogel tijdschriftje wel leuk, er stonden wat prijs winnaars in maar vooral ook waar vogel beurzen waren en leuke en mooie foto’s.
Zover ik kan vinden bestaat dit tijdschriftje niet meer, want ook de vereniging lijkt foetsie te zijn, dat is zonde, maar dat is het nadeel van klein en lokaal, dat heeft te weinig draagkracht om in een tijd als deze nog te kunnen bestaan.


Dit tijdschrift De Poezenkrant had geen duizenden abonnees en geen tientallen redacteuren gehad. Er was maar een oprichter, redacteur en chroniqeur, namelijk Piet Schreuders.

Hij werkte ook mee met van Kooten en de Bie en hij had nog een korter lopend periodiek, namelijk Furore.

Ik ben wel eens lid geweest en een vriend van me,Jan van Wissen heeft het genoegen gesmaakt dat een door hem verzonnen en getekend stripverhaaltje van en met zijn geliefde poes dit blad heeft gehaald en dus hierin is gepubliceerd. Van 1974 tot en met 2023 is het uitgekomen in onregelmatige aantallen uitgaven per jaar.

Piet maakte ook werk van de vorm. soms kwam het blad uit in dezelfde vormgeving als bv. een bekende krant of de National Geographic. die inhoud was een mix van stijlen , grafische vormgevingen, humor, tekeningen en verhalen over en met poezen, katers en katten met allerlei aan die beeste toegeschreven eigenschappen. En zijn vooral Poezenkranten te vinden bij de abonnees die ze vaak allemaal nog bezitten en deze niet zo snel naar een tweedekanswinkel zulllen brengen. Op het hoogtepunt waren er 3000 abonnees.

Veel bekende mensen hebben voor deze Poezenkrant geschreven zoals Rudy Kousbroek en Paulien Cornelisse. Een van zijn uitspraken over katten is een filosofische: “Een kat kan langer wegblijven dan dat ie leeft.” En zo zal het ook met deze legendarische buitenbeense Nederlandse krant vergaan. De Poezenkrant van veelkunner Piet Schreuders.

Ontdek meer van De Muziek Experts

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

  • https://qxjr001.digiplay.nl/stream/9160/stream/1/