Cultuur · 14 maart 2023

Waarom mensen toch dure en steeds andere drugs gebruiken?

Het volgende onderwerp is iets…… ik zou er nooit aan willen beginnen, hoewel soms wordt er gezegd dat alcohol en cafeine ook een soort onder dit onderwerp vallen.
Ver van je bed of niet, toch komt dit onderwerp dagelijks tal van keren voor.

Het grappige vind ik dat de gene die stiekem het onderwerp gebruiken of opsteken, denken dat niemand dat merkt, maar bij de eerste walm ruik je direct wat er gaande is.. zou iedere zot dit wel doorhebben, dat het onderwerp niet stiekem te gebruiken is?


Voor veel luisteraars zal dit verhaaltje een ‘ver-van-mijn-bed-show’ blijven en blijken. Drugs zijn duur en je kunt als je ze gebruikt niet veel anders dan hangen of te lang dansen. Je meld je daarna ziek, want na zeg 20 uur dansen of kotsen moet je lichaam weer proberen terug te keren naar een gezondere staat van zijn. Ik kan niet eens alle soorten drugs die rondgaan opnoemen of de afkorting ervan begrijpen. Waarom doet een mens dit zichzelf aan?

We kennen wel de wat onschuldiger soorten drugs als alcoholen paddo’s hoewel artsen hier ook fel tegen kunnen ageren. Je kunt een drug of zelfs een cocktail aan drugs willen gebruiken als een ervaring, als een ding dat je je laat gebeuren in een bepaalde sfeer of vriendenkringen natuurlijk dat je er aan verslaafd raakt terwijl je dacht : Hé wat lekker voor een keer. Maar dan volgen er van die keren nog heel veel meer.

Nou, ik las een stukje geschiedenis over drugs die al in de 17e eeuw in zwang waren. Maar dan toch wel vooral voor de rijkeren onder de toenmalige mensen die er ook tijd voor hadden omdat te ondergaan en er weer van te herstellen, voor zover dat nog mogelijk was.

Ik heb het hier dan over papaver oftewel opium. Maar ook over een uitvinding in 1658 in Londen. Een exotisch kruidenmengsel kwam in zwang en werd Chinese Drank genoemd. Hiermee kon je een hele nacht doorwerken werd gezegd. Nu ging het hier om thee dat al in 1610 door Hollanders meegenomen werd naar Europa. Het goedje had vooral een stimulerende werking die versterkt werd door hoe geestelijk tegenover zo’n nieuwigheid stond. Of je ging het proberen of anderen verketterden het en bleven hun wortelsap drinken. Zo kwam het wel dat heel Engeland toen overstag ging en een theeland werd. In Nederland en de rest van Europa won de koffie het wat later van de thee. Beide stimulerende middelen zijn minder gevaarlijk én goedkoper dan de eerder eigenlijk niet genoemde verzameling aan verslavende en tot een vroegere armoede en dood leidende middelen.

Ontdek meer van De Muziek Experts

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

  • https://qxjr001.digiplay.nl/stream/9160/stream/1/