Uitspraak · 11 april 2023

Bewuster zogenaamd schone energie moeten gaan gebruiken.

Ik ben sinds kort overgestapt van energie leverancier, ik ben van een variabel naar een dynamisch energie contract gegaan.
Dat houd in dat in plaats van bij variabel waar de prijs per dag, week of maand vast staat , je bij dynamisch per uur een ander tarief kan hebben, zelfs gratis stroom kan krijgen, hoewel daar ook een kanttekening aan zit want belasting zal je altijd betalen maar de stroom zelf is soms gratis.
Ter informatie de leverancier waar ik nu zit is ANWB energie die onlangs nog best positief in het nieuws was in verband met dat goedkope dynamische contract.

En als je dan zo’n nieuw fris soort of open contract aan gaat dan hoop dat vooral de eerste week alles vlekkeloos verloopt, maar helaas, waar we normaal gemiddeld 250 kWh stroom per maand verbruiken, kwamen we nu op dag 1 al uit op 50kwh , en dat gold ook voor dag 2 en 3 dus in 3 dagen zouden we al meer dan de helft hebben verbruikt van ons gemiddelde.

Uiteraard klom ik even in de whatsapp pen om te vragen hoe of wat, en t antwoord dat je als bedrijf eigenlijk nooit zo willen, moeten en mogen geven was..

‘Ja meneer, het kan de eerste dagen wel fout gaan want dan hebben wij de precieze cijfers nog niet binnen van uw slimme meter….’

Klantenservice ANWB energie

Euh hallo als ik voor die meter sta zie ik direct alle cijfers en kan ik alles met jullie delen wat voor info wil je hebben.
Echter zijn we nu 2 weken verder en die rare cijfers zie ik nog steeds, wat mij dan weer argwanende kriebels geeft.

Hoe dan ook we willen een hoop goed doen voor het milieu , maar willen ook besparen in onze portemonnee maar soms kan je beter iets meer informeren, hoewel kwa kosten zit dit wel goed, voor nu, maar stijgt straks de prijs van bijv het gas weer gigantisch omhoog dan ben ik vrees ik de eerste die dat merkt dus ik zal nog wel nadenken wat voor nu t beste is, het is gelukkig ook een dynamisch contract , niks vast en per direct opzegbaar.


Allemaal aan de elektrische auto en de warmtepomp.
Veel geroep hoor in deze transformatietijd.
Ja, nog steeds is dit wat te veel wishfull thinking.
Het is duurder dan we willen en de stroomhoeveelheid is ontoereikend voor al deze zogenoemde bewustere energievormen.
Een heel groot deel van de bevolking kan hier al niet aan deel gaan nemen omdat ze de pecunia hier niet voor hebben en omdat we net als vele landen in te overbevolkte landen wonen.
Dan is er nog dat je vaak wat je hebt graag nog ten volle wil benutten.
Er zijn nog hele volksstammen, alleen al in Nederland, die nog wel 10 tot 15 jaar met hun olieslurpende auto’s en hun gaszuigende verwarmingen willen doen.

Een ander voorbeeld waar we nog steeds veel tegenstanders voor hebben, maar ook natuurlijk voorstanders.
Totdat er een betere uitvinding komt of totdat iedereen er toch aan moet.
De airco.
Maar eerst de haken en ogen die de besluitvorming in de weg staan.

Na veel zoekwerk en berekeningen kunt u kiezen voor een airco. Bv. voor een 5Kw Daikin vloer-unit (dus geen wand-unit!
Je moet dit eerst wel weer even weten!
Een vloer-unit verdeelt de warmte namelijk beter en de buitenunit komt dan tegen bv. de buitenmuur. Interessant is dat de aanschafprijs van een airco flink lager is dan die van een lucht/water warmtepomp. Helaas krijg je in dit geval -onterecht naar mijn mening – geen subsidie.
De airco krijgt het heerlijk warm, probleemloos ga je naar 21 graden.
En,het voelt warmer aan dan 21 graden bij een CV.

Om toch de temperatuur op de bovenverdieping te kunnen regelen, daar nog wel een aparte thermostaat geïnstalleerd en gedurende de dag geprogrammeerd op 17 graden en naar 19 graden in periodes rond aankleden en het begin van de avond.
U moet wat leren spelen wel met de instellingen van de airco.
Laat u daarom goed voorlichten over de instellingen door de installateur.
De warmte van een airco is aangenaam en lijkt beter verdeeld door de ruimte.
Het geluid van de binnen-unit in fluisterstand en buiten-unit is nauwelijks hoorbaar, tenzij je er vlakbij staat.
Het geluid van bv. de snelweg verderop overstemt het geluid van de buiten-unit.
De besparing lijkt tot behoorlijk!
Het stroomverbruik neemt wel wat toe, maar het gasverbruik daalt fors.
Kortom, het lijkt een reclame-praatje, maar als u goed geluisterd heeft, zijn er wel wat problemen op te lossen voordat u tevreden kunt zijn.

Ontdek meer van De Muziek Experts

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

  • https://qxjr001.digiplay.nl/stream/9160/stream/1/