Cultuur · 7 februari 2023

MOOIE TENTOONSTELLING IN HAAGS MUSEUM MEERMANNO

Ik woon nu sinds september vorig jaar in de prachtige Noord Hollandse plaats Huizen, deze plaats was mij al een beetje bekend omdat mijn tante er gewoond heeft, wat voor ons het belangrijkste was, was de rust, het behouden van mijn werk, en natuur in de omgeving, wel ik kan je zeggen, dat groen en rust dat zit wel knor, met onder andere de tafelbergheide dicht in de buurt, en het wonen aan een haven werkt ook positief mee, evenals het behoud van mijn werk, dat was het eerste dat ik navroeg of ik wel kon blijven werken bij mijn werkgever, en dat kon, graag zelfs!
En dat hoor je niet vaak bij een gemiddelde werkgever.

Maar zoals de vaste luisteraar misschien wel weet, heb ik van juni 2017 tot september vorig jaar in Den Haag gewoond, de eerste ongeveer 2 jaar was dat nog redelijk met plezier, we maakte het beste van wat we hadden.
Maar na die 2 jaar werd vooral ik toch wel wakker na een langzaamaan nachtmerrie wordende droom. De wijk die toen we er kwamen wonen, nog vrij rustig was, was langzaam een soort aso wijk aan het worden, kijk last van je buren kan je altijd hebben, iemand die in huis hakken draagt en daarmee aardig doorstampt, maar ook mensen die een trap op of aflopen eh stampen, mensen die eens wat hard praten, of de muziek in een enthousiasme iets te hard zetten, het kan allemaal, maar.. het volgende is niet discriminerend bedoeld, ik hoorde buiten bijna geen Nederlands meer…
Ik had het idee dat ik een buitenlander in mijn eigen land was.
De reden voor mij om te willen verhuizen, wat uiteindelijk ruim 2 jaar geduurd heeft.. best lastig hoor, zelfs verhuizen binnen de gemeente Den Haag en omgeving!
Maar soms wordt mij gevraagd,, is Den Haag dan echt niet leuk of mooi… en dat vind ik dus een hele goede, want hoewel onze wijk er erg op achteruit ging, vind ik Den Haag nog wel een mooie stad, met her en der leuke activiteiten om te doen, en altijd in de buurt van de benodigde winkels… en zeker als je werk zoekt is de stad een betere plaats dan bijvoorbeeld een plaats als Huizen…
Hoewel dat valt momenteel nog wel mee , er is nu overal wel werk te vinden met alle personeels tekorten.

Lang verhaal kort… Is het fijn om in Den Haag te zijn …….


Voor veel mensen is dit museum en vooral de naam volslagen onbekend. Het is een museum over boeken. Maar nu is er een tentoonstelling die al in de pen zat. Het gaat over Nederlandse liedteksten vanaf de veertiende eeuw. Erg interessant voor ons als radiomakers en ook voor u als luisteraars.Er is een ondertitel, waarschijnlijk om ook de jongere lezer en luisteraar te bewegen om eens op bezoek te komen aan de Prinsessegracht in Den Haag. Hier is deze ondertitel:

RUUD DE WILD, SONGBOOK. REIS LANGS DE MOOISTE NEDERLANDSE LIEDJES Te zien en te lezen tot en met 5 maart 2023

Op 1 oktober jogstleden opende de tentoonstelling ‘Ruud de Wild, Songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedjes’. Songbook is Engels, dus in plaats daarvan had ik Liedjesboek passender gevonden hier. Radiomaker en kunstenaar Ruud de Wild neemt de bezoeker mee langs de mooiste Nederlandse liederen en liedboeken. Hij is zelf afkomstig uit een drukkersfamilie. Het gaat van het 14de-eeuwse ‘Hadewijch’ handschrift uit Gent tot ‘Zij gelooft in mij’van André Hazes. Het is een muzikale reis langs thema’s als kinderliedjes, liefdesliedjes, strijdliederen en het levenslied. Door zijn persoonlijke keuze uit de Nederlandse liedgeschiedenis laat Ruud de Wild zien hoe rijk die geschiedenis is en hoeveel liedjes in verschillende vormen bewaard zijn gebleven. Ook komt u bv. Dirk Witte en Jules de Corte tegen Ruud’s bekende stem is te horen in de audiotour waarin hij praat met artiesten als Roxeanne Hazes, Guus Meeuwis, Corry Konings en Typhoon. Directeur Sandra Bechtholt: ‘Het museum is ontzettend blij dat ze deze bijzondere muzikale tentoonstelling na 2,5 jaar uitstel nu echt aan het publiek kan laten zien.’

Ruud de Wild ondernam zijn zoektocht naar het Nederlandse lied niet alleen in de collecties van Huis van het boek, de KB, de Nationale Bibliotheek en het Meertens Instituut. Hij werd begeleid door specialisten van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Zij namen De Wild mee langs handschriften, liedboeken, bundeltjes en liedbladen in verschillende collecties. Aan Ruud de keuze zijn favoriete liederen te selecteren en in zijn ‘songbook’ te plaatsen. In de tentoonstelling zijn ook een aantal installaties van de hand van Ruud de Wild te vinden.

Ga alvast online met dj Ruud de Wild mee op reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken. Blader door zijn online ‘songbook’ en geniet van fragmenten van oude en nieuwe, bekende en onbekende liedjes. En kom vooral daarna genieten van de tentoonstelling in het museum.

Kijk voor alle info over deze zeer mooie en nuttige tentoonstelling op de website van het Meermanno Museum. Nog tot 5 maart 2023 te bezoeken.


Ontdek meer van De Muziek Experts

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

  • https://qxjr001.digiplay.nl/stream/9160/stream/1/