Onlangs was ik nog in het museum van Beeld & Geluid op het mediapark in Hilversum. Ik rij er 2 keer per week én retour langs met het ov, en het valt in ieder geval goed op waar je bent, buiten de uithangborden, vlaggen en logo’s van alle bekende bedrijven als RTL, Ziggo en Talpa, zie je als je die borden en vlaggen al gemist hebt het museum direct uit alle bomen springen, met alle gekleurde ramen en van binnen zijn die ramen dan speciaal gemaakt met bekende nederlanders erin, zoals André van Duin, Felix Murders, van Kooten en de Bie, Willem van Kooten en ga zo maar door!
En dat museum vond ik altijd heel erg leuk om te zien, te beginnen bij de entree waar in december altijd het Top 2000 café gepostioneerd is boven een enorm diep gat, dus voor de gene die wel eens in dat café is en heftig aan het meedansen en springen is… als het fout gaat val je een aardig eindje naar benee. Maar dat is pure bangmakerij, want het café staat op stevige stelten mag wel vermeld worden.
Maar dan, ga je het museum in, en tot vorig jaar vond je dan allerlei rekwisieten van oude en nog bestaande tv programma’s, zoals bijvoorbeeld de lingoballen, maar je kon er ook je eigen show-trap-binnenkomst opnemen, of je eigen journaal opnemen, om eens te zien hoe het is om van autocue af te lezen. En naast dat alles kon je uiteraard ook tv fragmenten van je eigen jeugd of ver daarvoor bekijken. Bijvoorbeeld beelden van Swiebertje, van het eerste NTS Journaal en van programma’s uit mijn jeugd als ‘Geef nooit op’, ‘Rad van Fortuin’, en diverse fragmenten van André van Duin.
Sinds vorig jaar is het museum vernieuwd. En om eerlijk te zijn, ook al is de vernieuwing echt naar deze tijd gebracht, toch vind ik het persoonlijk minder leuk. De bekende rekwisieten zijn verdwenen, het fragmenten terugkijken is heel on-opvallend in een tussenruimte bij de binnenkomst geplaatst, een tafel met een aantal schermen of tablets, waar je dan fragmenten of hele uitzendingen op kan kijken van het beeld en geluid archief. Het enige wat is gebleven, of beter gezegd, z’n comeback heeft gemaakt, is het thema ‘André van Duin’, niet alleen zijn er in het begin van het museum fragmenten te zien van deze grootste komiek, maar ook zijn kostuums en rekwisieten zijn te bewonderen. Je kan je zelfs verkleden als een van André’s typetjes en daar dan mee op de foto gaan. Dat was eigenlijk het enige dat ik echt leuk vond, ja en in de top of the building kon je nog wat kledij zien van bekende mensen, zoals de kleding van Jacobse en van Es, de jurk die Nikkie de Jager aanhad tijdens haar Songfestival presentatie, maar ook de kleding uit Pluk van de Pettenflet de film.
Ach de geschiedenis herleeft er een beetje, maar het gaat vooral om het heden, hoe de communicatie vooral nu gaat, en hoe bedrijven zo geniepig zijn dat ze jou altijd de perfecte reclame voor kunnen schotelen. Of het is wat ik echt zocht in het museum, mag wel duidelijk zijn… maar ik geef het toch als tip.. ga er eens heen Museum van Beeld & Geluid, Media Parkboulevard 1 in Hilversum.
Het bezoek aan musea wordt constant aangestipt in praatprogramma’s op tv, in boeken en door de musea zelf.
Maar wie bereiken ze echt? Vooral de mensen die de media gebruiken en de tijd en het geld hebben om die musea aan te gaan doen.
Dus moeten de musea en de daarbij behorende kunsten naar de mensen gebracht worden.
Dan worden de scholen er meteen weer bij gehaald.
Maar door de vele bezuinigingen zijn de excursies of uitjes door schoolklassen naar die musea flink uitgedund.
Dan maar via Tiktok van alles laten zien en beleven om vooral de jeugd aan te sporen om zich in kunst te verdiepen. en…vooral om die jeugd aan te steken met dat gevoel dat kunst wat goeds in je leven kan brengen.
Zoals geïnteresseerd raken in bepaalde kunst of ideeën op te doen voor een hobby of aankleding van je interieur.
Je hoeft niet eens veel te lezen, want kijken kan ook al veel teweeg brengen.
Dus in plaats van van alles te verbieden op bv. de jeugdmedia kan er beter ingegrepen worden door slechte inhoud te schrappen of te verbieden in plaats van de jeugd te gaan verbieden om die media te bezoeken of om zo’n medium zelfs te verbieden.
Er zou een overheidsinstantie met allerlei disciplines erin moeten komen om dit beter te reguleren.
Je mag het van ons best positieve beïnvloeding noemen, want daar is het hele onderwijs ook op gestoeld.
Voor mensen die niet al alles weten van kunst en hier baat bij kunnen hebben voor hun geestelijke gezondheid noemen we hier even twee kunstenaars die bij veel mensen een glimlach doen ontstaan en zo aandacht aanwakkeren via hun creatieve brein waar ze naast zichzelf ook anderen een dienst kunnen bewijzen. Zoek werk van deze twee mannen en je bent al een beetje een kunstliefhebber geworden.
Want wij kunnen in een gesproken tekst natuurlijk niet beelden laten zien, maar die alleen oproepen.
Dus kijkt u eens naar de kunst van deze beide topkunstenaars, de Belg René Magritte en de Nederlander Teun Hocks met ck.
Zoek ze op en verbaas je en geniet enzovoorts.