De Muziek Experts

CULTUUR – Kan dit nog : Oorlogsboeken?

De Muziek Experts
De Muziek Experts
CULTUUR – Kan dit nog : Oorlogsboeken?
/

1914 tot 1918 was er een rottijd voor Nederland, namelijk de 1e wereldoorlog, 1940 tot 1945 (en dat is afgerond) was er weer zo’n rottijd voor Nederland, toen was de 2e wereldoorlog. Ik zeg nu, voor Nederland, maar het was uiteraard een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de gehele wereld, het heet niet voor niks “wereldoorlog”.
Het ergste van dit alles is dat 1 mannetje blijkbaar zo’n enorme macht kan hebben en mensen het ook daadwerkelijk met zijn denkwijze eens zijn. He… dat is nu toch ook met de oorlog in Oekraïne met Rusland .. meneertje Poetin denkt ook dat hij alles kan en mag maken, gelukkig wordt er nu, veel te laat pas, nagedacht over een Poetin Tribunaal waar alleen hij, hopelijk heel streng en snel, berecht kan worden. Schiet die man maar van de wereld af, en laat m overleven op Mars als proef project van NASA!


Vaak lees je goede oorlogsboeken in een ruk uit. Vanwege de vaak schokkende inhoud en als het ook nog goed verteld wordt.Als je de actuele oorlogen en opschuddingen in landen als Rusland, Oekraïne, Iran, Syrië, Afghanistan en Ethiopië-Eritrea al zat bent, ga dan voor meer ontspannende lectuur of literatuur. Alles mag en kan in de Boekenwereld. Het zal niet zo verbazen: ik heb een behoorlijke fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. Ik ben niet de enige. De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog blijft. Hoewel de verwachting was dat we het langzaam zouden gaan loslaten – de meeste mensen die de oorlog meemaakten, zijn dood – blijkt het tegendeel het geval. Zo voelen veel mensen nu toch weer de behoefte om iets over oorlog te lezen.

Nu enkele boekentips over oorlogsverhalen die vaak zorgen voor begrip voor andere mensen en hun problemen.Drie vrij recente oorlogsboeken die je in één ruk uitleest zijn:

1. Antonina’s dierentuin – Diane Ackerman
Toen de nazi’s op 1 september 1939 Polen binnenvielen, kreeg ook de dierentuin van Warschau het
zwaar te verduren. Veel dieren stierven in de bommenregen of werden later afgevoerd naar Duitsland. Zodra de rookwolken een beetje opgetrokken waren, namen de beheerders Jan en Antonina Żabińska een nobel besluit. In het diepste geheim maakten ze van hun gehavende dierentuin een toevluchtsoord voor Joden. Ze verborgen ze in de verlaten dierenkooien en redden zo ongeveer driehonderd mensen van een wisse dood. Auteur Diane Ackerman tekende Jan en Antonina’s opmerkelijke verhaal op in de bestseller Antonina’s dierentuin. Wereldwijd werden er al meer dan 500.000 exemplaren van verkocht. Een verfilming volgde snel. 

Oordeel: Hoewel Antonina’s dierentuin waargebeurd is, leest het als een spannende roman. Diane Ackerman schrijft heel beeldend en levendig. Ze baseerde zich onder meer op Antonina’s memoires.

2. Joodse buren – Maria Boonzaaijer
De Tweede Wereldoorlog was een periode waarin keuzes gevolgen konden hebben voor de rest van je leven. Dat gegeven verwerkte Maria Boonzaaijer in Joodse buren. Centrale figuur is de Amsterdamse Josefien Langeveldt, moeder van acht kinderen. Op een zondagmorgen in 1943 haast ze zich met haar doodzieke baby Lise naar de huisarts. Dan gebeurt er iets schokkends: op straat is er een razzia gaande en een radeloze vrouw probeert haar kind in Josefiens armen te duwen. “Red mijn dochtertje!” smeekt ze. Josefien vlucht in paniek weg. Haar weigering om te helpen achtervolgt haar als ze na de oorlog Joodse buren krijgt. Josefien vermoedt dat de buurvrouw degene is die zij destijds in de kou liet staan, maar ze durft het niet te vragen.
Oordeel: Joodse buren kruipt onder je huid.

3. De lege stad – Simone van der Vlugt
Romans over het bombardement op Rotterdam zijn schaars. Ik heb dat altijd vreemd gevonden. Het was zo’n grote gebeurtenis in onze geschiedenis. Gelukkig begint het de laatste jaren een beetje te komen. De lege stad van Simone van der Vlugt uit 2015. Het verhaal gaat over de pasgetrouwde Katja die bij het bombardement op 14 mei 1940 bijna de helft van haar familie verliest. Samen met haar man neemt ze haar overgebleven broers en zussen in huis. Grimmige jaren breken aan. Katja ziet haar Joodse vrienden en kennissen stuk voor stuk verdwijnen en haar broers raken steeds fanatieker betrokken bij het verzet. Ondertussen is er op de achtergrond altijd die kaalgeslagen, zwartgeblakerde stad…
Oordeel: Een echte pageturner. Fictie en historie zijn op meeslepende wijze met elkaar verweven.
In november bespreek ik er nog drie.

Over De Muziek Experts

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor om e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

TME – Cabaretteketet

TME – Opvallende Muziek

Het lokale weer

Select 2021Select 2021

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Lokaal Nieuws

Bezoek BasOnAir.NL voor meer Lokaal Nieuws!

Bas On Air

Bas On Air

Een lekker begin van je avond wordt verzorgd door Bas van Zetten op BR6 (radio). Met lokaal en landelijk nieuws de juiste hitmix zorgt hij voor de perfecte cooling-down na een dag werken.

Dinsdagavond 19:00 - 20:00
Herhaling 21:00 - 22:00
Website: BasOnAir.nl