De Muziek Experts

CULTUUR – De minister geeft honderden miljoenen aan de cultuursector. Hoera of naatje?

De laatste tijd geef ik toe ben ik niet super actief bezig met het opsnuiven van cultuur. Ik ben per september verhuist naar de Gooische plaats Huizen, om even een BN’er erbij te halen… wie niet zou je haast zeggen… Linda de Mol wie kent haar niet. We wonen nu mooi aan de haven met ook goed zicht op die haven. Ik zal op onze website DeMuziekExperts.nl nog wel een berichtje plaatsen met wat kiekjes.

Maar dat cultuur snuiven gaat mede door die verhuizing en het wennen aan nieuwe werk locaties nog niet echt zo gestaag. We hebben in Bussum wel Theater het Spant ook bekend van TV opnames las ik laatst, daar kan wel wat cultuur gesnoven worden als in theater optredens, dus dat zal er binnenkort ook wel van komen. Maar het afgelopen jaar is wel heel erg magertjes helaas, en nog steeds staan er een aantal optredens open van het Corona verzetten… wanneer die ooit verzilverd mogen worden, mag Joost weten… of wie t dan ook mag weten. Maarja meer geld voor cultuur in ons land, is wel…kom!


In het nieuwe regeerakkoord staat plots iets over het steunen van de Cultuursector. Eerst dacht men daar in Den Haag zeker dat 150 miljoen voor een schilderij wel genoeg was voor de Nederlandse cultuur. Dat is wel leuk voor een museum en boekenschrijvers die een nieuwe editie kunnen gaan slijten over de Nederlandse schilderkunst in de 17e en 18e en 19e eeuwen.

Maar na de corona-tijd blijkt dat veel mensen hun kaartjes al teruggevorderd hebben van de theaters. Ook minder mensen komen naar de bioscopen, want ze zijn lid geworden van een of veel meerdere streamingsdiensten. Motto: Ik kom mijn luie stoel niet meer uit. Dit ook gezien de wel snelle vergroting van het klantenbestand bij de flitsdiensten in de grote steden.

Dan heb je nog de soms ongelooflijke toegangsprijzen voor een kaartje. Om bij een popconcert te mogen gaan de prijzen al naar en boven de 100 euri. De musicals zijn voor een gezin onbetaalbaar als je voor 4 mensen 200 van die euri neer moet leggen om er te komen en om er in te komen.

Sommige mensen laten hun oude gewoonten varen. Ze gaan ook niet meer varen, maar wat ik bedoel is dat veel ouderen die vaste klant waren bij theater en museum, dat nu vanwege de gezondheidsveiligheid niet meer praktiseren. Daar komt bij dat deze mensen thuis nog genoeg ongelezen boeken en onbekeken dvd’s in de kasten hebben staan. De jeugd heeft niet meer zulke culturele voorraden in hun huizen, daar is ook geen plaats meer voor in die studentenkamers die ze ook vanwege de woningnood niet kunnen omruilen voor een huisje.

Daar zit de pijn voor de in Nederland toch best grote culturele sector. Met tal van kunsten en tal van grote gebouwen en tal van opleidingen en nu tal van werkloze kunstzinnige beroepsbeoefenaars. Bedankt voor de fooi van 170 miljoen, mevrouw van Engelshoven en mevrouw Uslu,

maar we hopen op een te verwachten gezonde sanering van deze sector zodat er in de toekomst toch nog wat te bezoeken en te genieten valt.

Over De Muziek Experts

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor om e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

TME – Cabaretteketet

TME – Opvallende Muziek

Het lokale weer

Select 2021Select 2021

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Lokaal Nieuws

Bezoek BasOnAir.NL voor meer Lokaal Nieuws!

Bas On Air

Bas On Air

Een lekker begin van je avond wordt verzorgd door Bas van Zetten op BR6 (radio). Met lokaal en landelijk nieuws de juiste hitmix zorgt hij voor de perfecte cooling-down na een dag werken.

Dinsdagavond 19:00 - 20:00
Herhaling 21:00 - 22:00
Website: BasOnAir.nl