De Muziek Experts

TME SPECIAL: THE BEATLES

DE MUZIEK-EXPERTS BAS EN PIET UITZENDING 378 29-06-2021
THE BEATLES SPECIAL!

1. Eleonor Rigby –

JetseBremer - Eleanor Rigby SSAA piano
Vinyl Single Eleanor Rigby

Het mooiste lied volgens Piet over een vrouw en dit is een track op de sensationele LP Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band met de uniformenhoes. Hierop staat een nieuwe generatie Beatlescomposities met meer met orkest gecomponeerde muziek.
Dit Eleanor Rigby haalt als Bkantje, ja , u hoort het goed, de eerste plaats van de Veronica

top- 40 die in janauri 1965 gestart is met het gedrukte exemplaar, halen maar; op 20 augustus 1966. Oh, vraagt u, en de A-kant dan? Dat is het malle Yellow Submarine , de soundtrackleader van de gelijknamige tekenfilm van en door The Beatles.


2. The Fool on the hill

The Fool on the Hill…McCartney's ode to differentness | The New Southern  Gentleman
Fragment uit de videoclip

Het is geschreven door Paul McCartney, maar er staat weer Lennon – Mc Cartney onder detitel. Paul McCartney nam ook de zang voor zijn rekening toen het liedje in 1967 werd opgenomen. Het nummer kwam zowel op de beroemde ep als de (Amerikaanse LP Magical Mystery Tour terecht en werd gebruikt in de gelijknamige film. Geen hit in the charts, maar een onderdeel van deze unieke dubbele EP-uitgave in een singleboekje met enige pagina’s met foto’s.


3. From me to you –

From Me To You Songs Download - Free Online Songs @ JioSaavn
Toen ze nog “jong” waren

From Me to You is geschreven door John Lennon en Paul McCartney. Het was de derde single van The Beatles en hun tweede nummer één hit in Engeland. Het markeerde de verscheidenheid van sferen waarin The Beatles konden werken. Niet alleen de meer rockende hits als de eerste single She loves you of de andere jonge hit uit 1964 als Twist and Shout, maar ook een balladachtig en romantisch nummer als dit Fool On The Hill verscheen uit hun pen en melodielijnen. Werd maar 28e in de top-40 van februari 1964.


4. Norwegian wood –

Norwegian Wood (This Bird Has Flown) | Music and Meaning: The RBHS Jukebox
Tijdens een sitar les

Een meeslepende ballad die Piet op een EP-tje heeft waarin de Beatles op de cover in een mooi groen bos zitten.Norwegian Wood, met ondertitel”This Bird Has Flown” wat op eenverbroken verkering kan duiden, is een mooi en gedragen gezongen lied dat uitkwam op de LP Rubber Soul in 1966. Het nummer is een voorbeeld van de Indiase invloed door het gebruik van de sitar in het opkomende hippietijdperk dat in 1967 op zijn hoogtepunt was. John Lennon schreef het nummer naar aanleiding van een buitenechtelijke relatie die hij eropna hield


LOESJE: Weer naar school … doen alsof je beeld bevriest is online toch een stuk makkelijker.


5. Penny Lane –

Penny Lane" is a song by the English rock band the Beatles that was  released in February 1967 as a double A-si… | Penny lane lyrics, Beatles  songs, Beatles singles
“Penny Lane” werd niet door iedereen geliefd (google maar eens)

Penny Lane is weer een Lennon-McCartney compositie uit 1967. Penny Lane verscheen, samen met Strawberry Fields Forever, in 1967 als een single met een dubbele A-kant, wat deze Beatles bijna op alle singles voor elkaar kregen vanwege de kwaliteit van de songs. Het beschrijft een straat in de Engelse stad Liverpool waar The Beatles opgroeiden en het lied bevat daarom allerlei verwijzingen naar personen en plekken die echt bestaan of bestonden.


6. I am the walrus –

GC8FT6Y I am the Walrus (Magical Mystery Cache) (Unknown Cache) in  Friesland, Netherlands created by arno.bergstra
Tja.. wat zal ik zeggen?

Een wat meer rockend nummer dat door zulke hardere bands dan ook vaak gecoverd is zoals door Spooky Tooth die het met hun versie ook tot een hit schopten. Lekkere lome rock die geheel past bij het beest, de walrus. I Am The Walrus. Uitgebracht als B-kant op het eind december 1967 uitgebrachte en vaak meegebrulde Hello Goodbye. Het nummer verscheen op de Magical Mystery Tour – lp en op de dubbel- ep, waar ook The Fool On The Hill staat.


7. Here Comes the Sun

Catapult | “Here Comes the Sun” Was an Anthem of Hope, Now It's a
Eén van de bekendste foto’s v/d Beatles!

De door George Harrison geschreven Beatles-hit ‘Here Comes The Sun’ is misschien wel één van de zonnigste lenteliedjes ooit geschreven, en het liedje gaat over ….. Helemaal niks!

Wanneer de gitarist van The Beatles dit mooie liedje schrijft, op een ongebruikelijk zonnige dag in het vroege voorjaar van 1969, zit hij er even he-le-maal doorheen. Hij heeft weer een drukke dag voor de boeg, want hij wordt op kantoor verwacht bij de platenfirma van The Beatles om allerlei zakelijke dingen te bespreken en zijn handtekening onder allerlei contracten te zetten.

Paul mccartney And George Harrison Sings Here comes the sun without music  only singing - YouTube
George Harrison en Paul McCartney tijdens inzingen “Here Comes the Sun”

Niet alleen dat, maar kalenderjaar 1969 gaat moeizaam van start voor George. Hij stapt kortstondig uit de band, omdat hij Beatlemania en de botsende ego’s van Lennon en McCartney even niet meer trekt. Daarnaast is hij onlangs opgepakt voor marihuanabezit en hij heeft zijn amandelen laten verwijderen. De zonnestralen van de eerste lentedag vallen zijn huis binnen en George besluit de meeting op kantoor te skippen. Laat de andere drie maar de knopen doorhakken.

George Harrison neemt een rustdag, waarvan hij vindt dat hij er wel aan toe is. Hij gaat naar het huis van zijn goede maat Eric Clapton. Terwijl hij daar is, vallen alle zorgen van zijn schouders. In alle rust, met het zonnetje fel in zijn gezicht, schrijft hij ‘Here Comes The Sun’ in Claptons tuin. Het gaat nergens over, alleen over het rustgevende gevoel van dat ene moment in de zon.

8. Twist and Shout

The Beatles – Twist and Shout Lyrics | Genius Lyrics
Tijdens een optreden “Twist and Shout”

Maandag 11 februari 1963 nemen The Beatles van 10 uur ‘s morgens tot 1 uur ‘s nachts in studio 2 van Abbey Road in Londen tien nummers op voor hun eerste LP. ‘Twist And Shout’ is het laatste liedje dat op band wordt gezet. Aan John Lennon is duidelijk te horen dat zijn stem bijna kapot is. Volgens veel fans is dat de kracht van ‘Twist And Shout’.


9. I want to hold your hand

50 Years of Beatles: 'I Want to Hold Your Hand' propelled band in U.S. |  Penn State University
Vinyl Single i.w.t.h.y.h.

I want to hold your hand is de vijfde single van The Beatles, uitgebracht in 1963. Het nummer wordt geschreven door John Lennon en Paul McCartney en opgenomen in de Londense Abbey Road studio’s.


10. Love me Do

love me do (the beatles) | Muziek, Beatles, Rockbands
Kom maar door met die bloemen!

Het nummer Love me Do is geschreven door John Lennon en Paul McCartney en is uitgebracht in 1962 als de debuutsingle van the beatles. Hoewel het geen grote hit werd betekende deze plaat de landelijke doorbraak voor de band. Het nummer verscheen in 63 ook op Please Please Me, het eerste album van de Beatles. Naast dat Love me Do hun debuutsingle is namen The Beatles het nummer ook acht keer op voor de BBC. Bijvoorbeeld een versie van 10 juli 1963, opgenomen voor het programma Pop Go The Beatles.


11. Eight days a week

Eight Days A Week : beatles
Golfen ‘konden’ ze ook al..

Eight Days a Week is een poplied geschreven door John Lennon en Paul McCartney naar een idee van McCartney. Het nummer werd in 1964 uitgebracht op Beatles for Sale, het vierde album van The Beatles. Eight Days a Week was bedoeld als een mogelijk titellied en single voor de tweede speelfilm van de band. Het nummer is onder andere uitgebracht op de verzamelalbums Anthology 1 in 1995 en One in 2000.

De uitspraak Eight Days a week zou volgens McCartney in eerste instantie komen uit de mond van Ringo Starr, hij zei dit alsof hij een overwerkte chauffeur was. Hoewel McCartney ook zei dat de uitspraak van de chauffeur kwam die hem regelmatig van zijn eigen huis in Londen naar Lennons huis in de voorstad Weybridge reed. Ook hier werd verwezen naar de drukke werkweek van de chauffeur.


12. Yellow Submarine

Beatles 'Yellow Submarine' Sing-a-Long Movie Free Streaming on YouTube -  Variety
Een opvallende clip

Het nummer Yellow Submarine afkomstig uit 1966 is geschreven door Paul McCartney maar formeel door Lennon-McCartney de samenwerking tussen de 2 artiesten. Het lied verscheen op een single samen met Eleanor Rigby. Daarnaast verscheen het lied op het album Revolver.
Yellow Submarine is de enige Beatles-single waarop Ringo Starr de lead vocals zingt.
De single Eleanor Rigby/Yellow Submarine haalde in diverse landen de nummer 1-positie in de hitparade, waaronder Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en België.

Yellow Submarine (nummer) - Wikipedia

Hoewel het lied formeel door Lennon-McCartney gecomposeerd is, toch beweert McCartney dat hij het lied geschreven heeft. Zo beschrijft hij dat het idee voor het lied kreeg terwijl hij in zijn bed lag in het huis van de familie Asher in Londen hij bedacht dat een kinderlied wel een goed idee zou zijn en dacht hij dacht aan beelden en toen kwam hij op de kleur geel, en toen op een onderzeeboot. McCartney had ook Ringo Starr in gedachten als zanger voor het nummer en paste de melodie op hem aan. Volgens McCartney hielp John Lennon wel mee met sommige delen van de tekst, maar zijn het refrein en de melodie van zijn hand.

EXTRA:
Hello Goodbye
We can work it out

Over De Muziek Experts

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor om e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

TME – Cabaretteketet

TME – Opvallende Muziek

Het lokale weer

Select 2021Select 2021

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Lokaal Nieuws

Bezoek BasOnAir.NL voor meer Lokaal Nieuws!

Bas On Air

Bas On Air

Een lekker begin van je avond wordt verzorgd door Bas van Zetten op BR6 (radio). Met lokaal en landelijk nieuws de juiste hitmix zorgt hij voor de perfecte cooling-down na een dag werken.

Dinsdagavond 19:00 - 20:00
Herhaling 21:00 - 22:00
Website: BasOnAir.nl