De Muziek Experts

PIETS UITSPRAAK – Hoe een boek in de smaak kan vallen. A.Viruly ; Normandisch Freud

Ik geef u eerlijk toe, het laatste boek, of informatieblaadje dat ik in mijn handen was… was het boekwerk dat laatst door mijn brievenbus viel met uitleg over renovering van de voor en achter pui van elke woning in mijn straat.
Het laatste echte boek dat ik gelezen heb … zal er een zijn in mijn VMBO periode toen we nog persé boeken moesten lezen. Ik heb er gewoon de tijd en vooral geduld niet voor.
Maar gelukkig houd Piet weer van andere dingen, en houd hij WEL van lezen, en daar wil hij het graag met u over hebben.


Het liefst lees ik boeken met één verhaal er in. Daar zitten dan wel verschillende lagen of motieven in, maar u begrijpt wat ik bedoel. Maar soms begin je toch aan een boek met wat op zichzelf staande kortere verhalen. Daar kunnen er dan 6 of wel 15 van in een kaft zitten.

Die boeken worden toch uitgebracht. Je zou zeggen, ideaal voor de niet zo ervaren lezer. Die kan dan een verhaal overslaan of proberen om zo’n uiteenzetting van hooguit 30 blz. tot een gelezen einde te brengen. Waarom worden die kortere verhalen in die boeken vaak dan toch gepubliceerd? Meestal zijn het gerenommeerde schrijvers die zich al bewezen hebben en dan durft de uitgever de gok wel aan.. Maar dan nog…waarom zou je die boeken aanschaffen of gaan lezen? Dan moet je minstens een adept zijn van die schrijver.

Maar je kunt ook denken zoals ik onlangs weer tot mijn vreugde meemaakte. Ik ken die schrijver van heel wat anders. Eens kijken wat hij in boeken te vertellen heeft. En, ik was blij deze roman ter hand genomen te hebben. De naam: Normandisch Freud(naam van de welbekende psychotherapeut) van A. Viruly. Nu bent u toch wat nieuwsgierig geworden, naar ik aanneem. Het gaat hier om de schrijver A. Viruly. Adriaan heette hij van voren en is net als ik afkomstig uit Middelburg. Maar detail. Deze man was al beroemd als een goede vliegenier zoals men piloten noemde in de dertiger en veertiger jaren. Hij deed mee met de invasie in 1944 en stopte helaas voor hem zijn pilotenbestaan door een noodlottig ongeluk wat hij overleefde maar 28 passagiers niet. Toen ging A. Viruly maar schrijven.

Wat is er nu zo leuk aan dit boek, Normandisch Freud geheten? De korte verhalen gaan vooral over zijn lotgevallen tijdens vakanties en ontmoetingen met vrienden. En in die beschrijvingen herkent iedere lezer wel wat van zijn eigen lotgevallen op vakantie. Een toevallig leuke ontmoeting met een vreemdeling, wat later een leuke buitenlander blijkt te zijn. Of dat je autopech krijgt en in een stadje moet wachten, en dat dit stadje heel leuk blijkt te zijn. Of, je krijgt wat mot met je vriendin of vrouw of partner. Adriaan Viruly bekijkt deze gebeurtenissen, ook al zijn ze vaak door hemzelf ongeveer zo meegemaakt met een humoristische kijk op het ondermaanse bestaan. Een aanrader, ook al is het al in 1973 gepubliceerd. En , de man heeft wel twintig titels op zijn naam staan. Lees door, het is ervoor.

Over De Muziek Experts

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor om e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

TME – Cabaretteketet

TME – Opvallende Muziek

Het lokale weer

Laatste Berichten

Select 2021Select 2021

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Lokaal Nieuws

Bezoek BasOnAir.NL voor meer Lokaal Nieuws!

Bas On Air

Bas On Air

Een lekker begin van je avond wordt verzorgd door Bas van Zetten op BR6 (radio). Met lokaal en landelijk nieuws de juiste hitmix zorgt hij voor de perfecte cooling-down na een dag werken.

Dinsdagavond 19:00 - 20:00
Herhaling 21:00 - 22:00
Website: BasOnAir.nl