De Muziek Experts

CULTUUR – De muzikale ontploffing in 1966 in Piets hoofd door WILD THING

Vroeger had je The Beatles, de Golden Earrings, The Rolling Stones en jawel THE TROGGS .. over die bands straks meer.. tegenwoordig heb je Tom Grennan, Majestic – die een oud bekende weer moet verkrachten .. Rasputin, Justin Bieber, Ronnie Flex, Doja Cat, Silc Sonic, Tungevaag, Imanbek …. en moet ik nog even verder gaan?
Dit is een deel van de huidige Top 40.. Justin en Ronnie ken ik de rest is mij echt een grote vraag over wie ik net sprak.
Ik merk dat het steeds meer onbekende artiesten of beter gezegd schreeuwlelijken zijn die denken dat ze kunnen zingen maar er dan zoveel effecten over heen gooien dat zelfs idols klompen vincent en Ik nog mooi zingen.
Het gaat in veel gevallen niet meer om het “kunnen” zingen, maar om het zo mooi mogelijk maken, dus bijv met de welbekende autotune eroverheen, of veel geklaag en gezeik in een liedje stoppen waar veel rappers ook goed in zijn, of dat het op spotify bewust als expliciet komt te staan omdat er te veel woorden als schatje, lekker ding, pompen, viben, en wat ook nog meer in voor komt.
Nee vele kunnen nog wel in de leer bij de heren van de Earrings of The Troggs .. en je weet t of niet, maar


Wild Thing, de opening naar de goede en wat hardere popmuziek. Dit stukje proza is mede door goede vriend Johan Bennink ontstaan door terug in onze puberjeugd te gaan.

Voor mijn gevoel gebeurt ineens alles tegelijk. En ik wil er niks meer van missen. Rond 1965\66\67 is er een tsunami aan schitterende muziek. De radio en ook de Televisie in Nederland geven steeds meer ruimte voor muziek gemaakt door pubers met lang haar. En in de buurt van mijn middelbare school zijn in Amsterdam twee goede platenzaken waar mijn zakgeld naar toe zal gaan.

Maar op de achtergrond zijn er natuurlijk ervaren producenten en platenbazen in pak die goud ruiken en goud geld gaan verdienen. Ze moeten ’t hebben van naïeve popbandjes en nog naïevere fans zoals wij, een aantal klasgenoten die fanatiek The Kinks, The Troggs en The Small Faces najagen. Door Canned Heat met On The Road Again is de brug naar de Amerikaanse psychedelica ook al geopend. Janis Joplin is de Big Brother onder de muziekmeiden in die tijd. Weet ik veel, nog niet dan.

De ondertussen verslaafde muziekjunk in mij vraagt zich alleen maar af hoe ik er meer van “krijg” en hoe ik ’t kan betalen. Mijn ouders beginnen zich daarentegen steeds meer af te vragen waar ik mee bezig ben, hoe lang ik dat doe en wat de resultaten daarvan zijn. Plotseling bleek er een lichtblauw apparaat in je kamer te staan. Pickup met ingebouwde versterker en box. Gekocht bij Keurkoop in Rotterdam met mijn meewerkende moeder, die ook veel liedjes op de radio wel aardig vond. Zoals van Tommy Roe. Roe zei ze ipv Roo. Zij kocht voor mijn verjaardag het singletje Gloria van Them voor mij. 3,65 Gulden kostten die dingen toentertijd. Twee keer zoveel als mijn zakgeld. Een meisjesnaam kon geen kwaad dacht ze. We gingen zo eens in de twee weken naar de Kinkerbuurtmarkt en daar mocht en kon ik dan in de platenzaak van Rob Out zorgvuldig uitgezochte plaatjes kopen en de gedrukte Top-40 gratis meenemen.

Zakgeld daarentegen ligt iets moeilijker, maar de welvaart stijgt snel en wanneer ik wat aandring en vergelijkingsmateriaal aanreik via mijn buurjongen, dan wordt het een tikkie opgekrikt. Maar het is nog steeds niet toereikend voor mijn verslaving. Mijn vader is hoofdonderwijzer en heeft een bandrecorder voor zijn werk. Met een microfoon ga ik aan de gang om mijn voorkeursmuziek van de radio over te nemen. Timing bij het indrukken van de opnameknop is alles. Jammer dat die diejees te veel door de intro’s heen babbelen. Favoriete platen heb ik bij de vleet, maar aangezien er elke week weer nieuwe bij komen, is er geen tijd om na te denken welke nou de beste is. Het is een onuitputtelijke bron van plezier. Iedereen op school is net zo verslaafd. Plaatjes worden gedraaid op klassenavonden en singles zijn echte statussymbolen. De top veertig wordt nooit overgeslagen.

Er liggen wel steeds meer LP’s in de winkel, maar dat zijn luxeartikelen van 19,95 guldens en daar moeten we maar niet aan beginnen. Paint It Black en Wild Thing, de nummers één en twee van de Top-40 wil en kan ik kopen. Hi Lili Hilo, wat zijn we blij. In de Bieb zijn alleen nog maar boeken over klassieke muziek te vinden. Maar dan is er de Muziek Expres met vooral veel foto’s en informatie over de lievelingskleur van John Lennon en bestrijding van die jeugdpuistjes die voor veel jeugdige ellende zorgen. Mijn moeder vindt No Milk Today leuk en Dandy zingt de hele familie luidkeels mee. Die B kant ken ik al van de Kinks. Blijkbaar schrijven de artiesten niet allemaal hun eigen liedjes. Ik vraag voor mij zieke zusje Dizzy van Tommy Roe aan en de hele familie zit aan de radio als dit wordt uitgezonden bij een verzoekplatenprogramma. Zelfs mijn vader vond dit wel grappig, terwijl hij het allemaal maar “Trommetje Bom’ vindt met zijn klassieke muzieksmaak.

Op TV verschijnen ook Nederlandse groepen maar aanvankelijk gaat dat toch een beetje aan me voorbij. En dan hoor ik Margio van de Rob Hoeke Rhythm en Blues Group. Die gaat de komende 50 jaar regelmatig op de draaitafel, denk ik nadat ik de plaat als de wiedeweerga heb opgesnord. ,,Kan het weer wat zachter”, roept mijn moeder naar boven. Liever niet denk ik nog steeds, maar ik moet ook aan mijn ouders denken. Hoe gaan we dit probleem oplossen? Voorlopig moeten ze maar even een beetje wennen aan Wild Thing en meer Troggs Knallers. en zo is het verzamelen doorgegaan.

Vanaf de tachtiger jaren gaan we veel naar concerten en alle shows die The Troggs in die decennia bij ons in de buurt geven. Een van de mooiste concerten was dat The Troggs te laat kwamen voor hun gig in Stadskanaal door mist in Londen waardoor hun vliegtuig vertraging had. Het was vlak voor Kerstmis en Gerrie, de vrouw van vriend Johan werd juist op die dag 50. Hun twee zonen hadden ze meegetroond. Armand vormde het heerlijke voorprogramma, ouwe hippie, We vierden Gerrie’s verjaardag backstage met een biertje met zanger en componist Reg Presley na afloop van dat concert. Foto’s vormen een dankbare herinnering aan deze heuglijke muziek-ervaring. Nog steeds muziekgek vind ik het ook nog steeds heel leuk om met Bas van Zetten deze Muziek Experts te blijven produceren om luisteraars op de vele heel leuke paden van de popmuziek te begeleiden. Want,…muziek zorgt voor een fijne geluks-ervaring door allerlei moeilijke en ook leuke tijden heen.

Over De Muziek Experts

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor om e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

TME – Cabaretteketet

TME – Opvallende Muziek

Het lokale weer

Laatste Berichten

Select 2021Select 2021

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Lokaal Nieuws

Bezoek BasOnAir.NL voor meer Lokaal Nieuws!

Bas On Air

Bas On Air

Een lekker begin van je avond wordt verzorgd door Bas van Zetten op BR6 (radio). Met lokaal en landelijk nieuws de juiste hitmix zorgt hij voor de perfecte cooling-down na een dag werken.

Dinsdagavond 19:00 - 20:00
Herhaling 21:00 - 22:00
Website: BasOnAir.nl