De Muziek Experts

PIETS UITSPRAAK: Sterfelijkheid op weg naar onsterfelijkheid? VRAAGTEKEN tot 2050.

Elke dag een reep chocolade… hoor ik een van de oudste dames nog zeggen. Ik zeg u toen ik dat deed had ik het idee dat ik uiteindelijk de morgen niet meer zou halen, dus Neen, het zicht op een onsterfelijk leven, een eeuwigheid oud worden zit nog van ons vandaan naar MIJN idee.. hoe dan ook blijven we zitten met alle rotziektes, en veel mensen willen niet eens oud worden… Ik zou best héél oud willen worden, en wat héél oud is dat bepaal ik dan wel weer, maar zou dat dan wel in volle gezondheid willen meemaken, als je soms ziet hoe sommige oude vandagen met aan alle kanten hulp in een verzorgings te huis wonen, dan wordt je toch ook niet vrolijk, dan heb je niet eens meer het besef dat je nog leeft. Nee met een goede doses humor, plezier en gezondheid kom je een heel eind, en nogmaals wat “oud” dan zal betekenen.. laten we aan de dag van morgen over!


Wij vechten allemaal wel tegen ouderdom en ziekten en andere bedreigingen. Maar heeft dit zin? Er zijn mensen die dus nog veel verder gaan om het leven te behouden en/of aangenaam te houden.

Halverwege de huidige eeuw, rond 2050 dus, zal de mens uitzicht hebben op onsterfelijkheid. Tenminste, mits de wetenschappelijke vooruitgang zich verder doorzet. Dat beweert de Britse futuroloog Ian Pearson in het Britse tijdschrift The Observer. De onsterfelijkheid geldt helaas dan nog alleen maar voor het brein. Misschien goed om kennis te bewaren en door te ontwikkelen.

Computers zullen rond 2050 dusdanig zover zijn ontwikkeld dat de complete herseninhoud van een stervende gedownload en bewaard kan worden. In de toekomst zal een computer ook in staat zijn emoties te voelen. Onsterfelijkheid komt echter alleen in fictie voor. Dat betekent dat het niet echt bestaat. Onsterfelijkheid kan je wel vanuit twee aspecten bekijken. Je kan niet sterven door ouderdom (biologische onsterfelijkheid) of je kan niet sterven door andere oorzaken zoals ziekte of ongevallen

Er bestaat een kwal in de wereld die zijn eigen levenscyclus weer opnieuw kan beginnen als hij dat wil. Deze kwal heeft de naam Turritopsis Dohrnii. Die is interessant voor de wetenschap.In alle levenscycli van organismen in de wereld worden organismen groter, volwassen en geslachtsrijp. Als het organisme eenmaal geslachtsrijp is, kan dit niet meer ongedaan worden gemaakt.

Bij deze kwal Turritopsis Dohrnii is dat wel het geval.

De bevruchte eitjes groeien uit tot poliepen die op hun beurt weer veranderen in een kwal. Wanneer de kwal geslachtsrijp is kan zij ervoor kiezen om te veranderen in een cyste die zich zal nestelen in de bodem van de oceaan. Deze cyste groeit uit tot een kolonie poliepen en vervolgens weer tot een nieuwe kwal. Hij is daardoor alleen biologisch onsterfelijk, want hij kan nog wel dood gaan door ziektes of roofdieren.

Er zijn vele oorzaken van het sterven door ouderdom, maar de bekendste is die door de telomeer. Een telomeer zit aan de uiteinden van chromosomen dat zich in cellen bevindt. Deze telomeren worden korter als de cel zich deelt. De oude cellen hebben een kortere telomeer dan de nieuwere cellen. Wanneer de telomeren té kort worden, zal de cel stoppen met delen en waarschijnlijk dood gaan. Een gemiddelde cel kan zich maar zo’n 40 keer delen.

Tot slot: Mensen proberen allerlei manieren te ontdekken om onsterfelijk te geraken. Dit levert verschillende mogelijkheden op. Een beroemde wetenschapper op dit vlak heeft de heer Kurzweil, hoewel zijn naam tegen het lange leven pleit, enkele theorieën over het bereiken van onsterfelijkheid van de mens. Zoals gezond eten, het kunnen kweken van nieuwe stamcellen en organen. Eigenlijk wil hij zo de cellulaire klok terugzetten. De nieuwste nanotechnologie wordt hier nu bij ingezet. Tot zover deze uitweiding over een utopie die toch door velen nagejaagd wordt.

Over De Muziek Experts

Voeg opmerking toe

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor om e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

TME – Cabaretteketet

TME – Opvallende Muziek

Het lokale weer

Laatste Berichten

Select 2021Select 2021

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Lokaal Nieuws

Bezoek BasOnAir.NL voor meer Lokaal Nieuws!

Bas On Air

Bas On Air

Een lekker begin van je avond wordt verzorgd door Bas van Zetten op BR6 (radio). Met lokaal en landelijk nieuws de juiste hitmix zorgt hij voor de perfecte cooling-down na een dag werken.

Dinsdagavond 19:00 - 20:00
Herhaling 21:00 - 22:00
Website: BasOnAir.nl