De Muziek Experts

CULTUUR – Schilderijen en ziekten in de Italiaanse Renaissance en het heden

We duiken weer diep de culturen van het boek en de kunst in , de Italiaanse kunst wel te verstaan, en het rijksmuseum heeft er ook wat mee te doen, en Hygiene , nou dan weet u het wel, zo wel de 17e eeuw als de 21 eeuw in 1 column… Ofwel


Deze titel dekt de lading. Maar welke lading? Ik heb in mijn kleine vakantie een boek gelezen.

Het gaat over de eerste vrouwelijke schilderes ooit, die zó goed was dat ze geaccepteerd werd door de Kunstkamers van zowel Rome als Florence en Venetië. Drie hoofdsteden van hertogdommen en het Pausdom rond 1600 in Italië. Er is ook een fantastische speelfilm van. Zelfde naam: Artemisia.

De naam van deze artieste is Artemisia Gentileschi en onlangs waren er enkele schilderijen van haar te bewonderen tijdens de tentoonstelling over de Italiaanse top schilder Caravaggio en zijn tijd in het Rijksmuseum. Mijn vrouw en ik waren daar in februari naar toe gegaan. Heel fijn achteraf gezien.

In het begin van die 17 e eeuw kenden Caravaggio, Galileo Galilei en deze Artemisia elkaar goed. Artemisia werd gesponsord door haar opdrachtgevers die soms ook de onderwerpen aanbrachten die ze moest schilderen. Ze maakte kopieën van haar eigen schilderijen. Ook in het klein. Dan kon ze die als catalogus laten zien aan nieuwe klanten. Sommigen waren ook vrijers van haar. Ze kreeg vier kinderen, waarvan er maar een volwassen werd. Haar dochter Francesca.

Als vrouw had je het zwaar in die tijd. Artemisia moest verplicht trouwen met een man die ook schilder was. Die was veel aardiger dan haar strenge vader die het maar moeilijk vond dat zij net zo goed was als hij of zelfs beter. Hij was tegelijkertijd trots op haar, maar zoals dat kan gaan in Italië; ze hadden heel wat twistgesprekken, bv. over de techniek en de kleuren van schilderijen. Ze mocht zelf niets kopen namelijk. Dat was mannenwerk, omdat men toen nog vaak niet geloofde dat de schilderijen die men zag door een vrouw waren geschilderd.

Ook toen al waarden besmettelijke ziekten rond die soms wel 40% van de mensen deden sterven. De rijken vluchtten de bergen in. Hoe dat af en toe kwam, zo’n pestepidemie, dat wist men niet. Hygiëne, dat mooie woord voor het voorkomen van alle viezigheid en besmettingen, was geheel onbekend. Een enkele arts vond wel dat je je handen zou moeten wassen. Maar men maakte zich vaak schoon met al besmet water en van overal kwamen met reizigers de ziekten binnen of waren die er al via dieren. Vele kinderen haalden hun eerste verjaardag niet. Dan bleef alleen het bidden over en aflaten kopen in die katholieke gemeenschappen.

Nu in de 21e eeuw weten we wat hygiëne inhoudt. Maar nu zijn er mensen die zich daar niet aan wensen te houden. Toentertijd was het pure onwetendheid en de macht van de kerk. Nu is het vaak onbehouwen individualisme om iets anders te vinden en te denken dan de artsen, de premier en ervaringsdeskundigen. Lees dit boek en je ziet een maatschappij waar je niet in zou willen bestaan. Wel mooi zijn de bijgevoegde prachtige kunstwerken die mensen 400 jaar geleden al maakten in een tijd die dus doordesemd was met ziekten en een kortere levenscyclus.

Dan besef je misschien ook dat je het leven in de 21e eeuw ook wat meer moet koesteren. Naast al de huidige mooie kunst bestaat nu ook de kennis van doorgestudeerde mensen en de enorm geëvolueerde wetenschap. En die dus wat meer aanvaarden. Dat besef van ondermijning van onze verworven kennis en welvaart lijkt bij sommige spugers en betogers heel belangrijk. Ik denk dat dit vooral komt door een doorgeschoten eigendunk en een verkeerd uiten van een individualisme dat culmineert in een fout trotsbesef van die ondermijners. Jammer. Lees eens een boek met een goed verhaal over andere tijden en andere mensen. Dat helpt zeker bij het leren waarderen wat we, nog, wel hebben in onze tijd van leven.

Over De Muziek Experts

Voeg opmerking toe

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor om e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

TME – Cabaretteketet

TME – Opvallende Muziek

Het lokale weer

Laatste Berichten

Select 2021Select 2021

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Lokaal Nieuws

Bezoek BasOnAir.NL voor meer Lokaal Nieuws!

Bas On Air

Bas On Air

Een lekker begin van je avond wordt verzorgd door Bas van Zetten op BR6 (radio). Met lokaal en landelijk nieuws de juiste hitmix zorgt hij voor de perfecte cooling-down na een dag werken.

Dinsdagavond 19:00 - 20:00
Herhaling 21:00 - 22:00
Website: BasOnAir.nl