ma. mei 10th, 2021

De Muziek Experts

want er zijn geen betere!

CULTUUR: Hoe het lange haar in de popmuziek verscheen via een vrouw

2 min read

Ik had ergens rond driekwart of eind 2019 mijn haar voor het laatst laten knippen, en heb het laten staan tot het moment dat we weer naar de kapper mochten, u mag zelf wel geloven dat daar een aardig bosje haar op mijn hoofd stond, soms erg fel omhoog door alle ladingen en soms plat omlaag.

Helaas ging het niet meer met “een beetje Gel” , maar moest er soms naar mijn idee een halve pot gel in. Gelukkig heb ik het weer kort laten wieken, althans, kort … zeker niet kaal, dat zal mij niet snel gebeuren, zelfs als ik haar uitval heb zal ik nog een oplossing proberen te zoeken om voor het zicht overal haar te hebben.
Ik hoop van harte dat ik het geluk van mijn opa en vader heb wat haar betreft!


We hebben deze maand juni als muziekgroep van de maand The Pretty Things ieder week laten horen.

Het lange haar van zulke gasten, maar vooral van de eigen kinderen was toentertijd een schok voor de nette ouders die na de tweede wereldoorlog zich van hun netste kant lieten zien na de rommel in de oorlog. Huis aan kant en ook het gezicht aan kant. Bijna alle mensen hadden eenzelfde coupe , kapsel of haardracht in de fifties. Om wat recalcitrant te zijn lieten wij in de zestiger jaren de haren lang worden. Ook de meisjes. Trouwens, de beroemde heren die Nederland opbouwden in de gouden eeuw hadden ook lang haar hoor.

LEES OOK:  CULTUUR - Steeds meer zelf doen

Maar hoe kwam dat idee van dat lange haar de sixties in? Daarvoor moeten we naar Hamburg in 1962.

The Beatles gingen daar hard werken door soms wel vier keer per avond een uur te spelen. Ze kregen Duitse vrienden zoals muzikant Klaus Voormann, die iets met Manfred Mann in de muziek deed. Die Klaus had een vriendin, Astrid Kirchherr geheten, Ze was creatief opgeleid en vond die vijf Beatles, jazeker, het waren er toen vijf, wel heel leuk. Stu Sutcliffe, de talentvolle en dromerige bassist van die Beatles viel weer voor haar.

Ze fotografeerde veel van de band in die Hamburgse tijd. Ze gaf kledingadviezen en als klap op de vuurpijl stelde ze voor om hun haar anders te knippen zodat ze meer op zouden vallen. PR avant la lettre mensen. Zo gezegd, zo niet zo veel geknipt, maar meer gestyled en de Beatles hadden lang haar volgens de mensen die ze toen zagen. Astrid had nog in 2010 een veelbezochte tentoonstelling in Liverpool van haar Beatlesfotografie en ze stierf begin dit jaar op 82-jarige leeftijd.

Hulde aan een sterke vrouw die zelfs de Beatles haar haar liet luisteren. [hun haar liet stylen?!]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het lokale weer uitgebreid

Copyright © All rights reserved. | in samenwerking met BasOnAir.nl en BasvanZetten.nl