De Muziek Experts

CULTUUR – Buitenbeentjes in de bevolking, een probleem of een verrijking?

Piet kiest een boek uit, en bespreekt dat met u in de column…


Naar aanleiding van een heel sterk boek van de Turks-Britse en feministische schrijfster Elif Shafak belichten we deze keer via haar boek de nog steeds veel te hachelijke positie van de vrouw in allerlei samenlevingen en ook wel de onze.

Als we de vrouwen niet meer zo onderdrukken of niet serieus genoeg nemen, dan zou er al veel minder oorlog zijn. Dat hebben velen al eens beweerd. Nu in deze viruscrisis nemen veel vrouwen het voortouw. Zij bevinden zich niet alleen thuis als baken voor het gezin, maar ook in de frontlinie van de Zorg. De Zorg met een hoofdletter. Artsen, verpleegkundigen, telefonistes, allen vooral vrouwen. We hebben het even niet over de mannen.

In haar boek 10 Minuten 38 Seconden In Deze Vreemde Wereld beschrijft Elif Shafak de gedachten in die tijd uit de titel die de hoofdrolspeelster, het hoofdpersonage, langs ziet komen over haar leven.

Ze is aangevallen door een man en had alleen maar vriendinnen uit of in de zogenoemde marginale groepen. Ze hoort niet bij de succesvolle hypocrieten die de vrouw af en toe wel gebruiken, maar niet naast of boven zich dulden.

Haar net als zij onderdrukte mensen en vriendinnen zijn respectievelijk een genderman die vrouw wil worden, een kleine vrouw van 1 meter 22 lengte, een ontvoerde vrouw uit een Afrikaans land die prostitué moet zijn, net als zij,

Zij heet in het boek Tequila Leila. Wat haar achternaam was, weet ze niet meer en haar voornaam is dat niet, maar wel de aangeplakte bijnaam die velen van de vernederde mensen opgeplakt hebben gekregen en die dan bekender wordt dan de echte naam. Het echte leven is voor hen een hel met slaag, drugs, schulden, ziekten, armoede. En… er is waarlijk nog een man in het spel. Die wordt ook vernederd, uitgelachten en geslagen, omdat hij veel te eerlijk is vanuit een sociale intelligentie om mee te mogen en te willen doen met de echte mannen. Die echte mannen denken dat ze echt zijn, maar de sociale groep waar ze bij willen horen is eigenlijk nog krampachtiger bezig dan de groep van vooral die verstoten vrouwen die ze eronder willen houden en af en toe nodig hebben voor hun behoeften en ego-problematiek.

Elif Shafak schaart al die mannen onder diverse -ismen, die ideologieën vertegenwoordigen die eigenlijk niet meer kunnen in een goede wereld. Zoals het Nationalisme, het Communisme, het Islamisme, Het Kapitalisme en het Solipsisme. Dat laatste is. Lees dit boek, koop dit boek en haal uit de ellende de levensles die Elif Shafak de mensheid geeft om af te rekenen met de foute gedachten over een van de twee geslachten die de mensheid op de been moeten houden en dat moeten ze samen en naast elkaar doen en zo de problematieken aanpakken.

Nu de Titel van dit boek nog een keer: 10 Minuten 38 Seconden In Deze Vreemde Wereld.

Over De Muziek Experts

Voeg opmerking toe

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor om e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

TME – Cabaretteketet

TME – Opvallende Muziek

Het lokale weer

Laatste Berichten

Select 2021Select 2021

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Lokaal Nieuws

Bezoek BasOnAir.NL voor meer Lokaal Nieuws!

Bas On Air

Bas On Air

Een lekker begin van je avond wordt verzorgd door Bas van Zetten op BR6 (radio). Met lokaal en landelijk nieuws de juiste hitmix zorgt hij voor de perfecte cooling-down na een dag werken.

Dinsdagavond 19:00 - 20:00
Herhaling 21:00 - 22:00
Website: BasOnAir.nl