De Muziek Experts

CULTUUR – Een aansprekend boek over het leven en de fantasie om een beetje gelukkig te blijven

Één ding is duidelijk, er zal altijd een enorm verschil blijven tussen Piet en mij, niet alleen het leeftijds verschil, maar ook de dingen waar van we houden, ik ben meer de digitale jongen, zo ontwerp ik graag websites zoals die van demuziekexperts PUNT NL, en maak ik graag audiovormgeving , zoals die van dit programma. Soms luister ik nog eens wat van Vinyl, of een CD maar het geen waar ik echt niet van houd is … LEZEN!!! En dan komt piet nu met een BOEK! Ohh neee mensen houd u vast, het zal vast heel intressant zijn, het wel op en top .. Cultuur en Cultureel!!


Het gaat hier over een heel onbekend boek en dat vind ik jammer. Leest het voort!: De titel is: “De ondraaglijke droomwereld van Champa de chauffeur” van schrijver Chan Koon Chung uit 2014.In een of ander tijdschriftartikel in 2014 werd dit boek of boekje, want het heeft niet al te veel blz., erg positief besproken. Het triggerde mij omdat ik ooit een vergelijkbaar verhaal had gehoord over een taxichauffeur die een sterk verhaal had verzonnen tijdens het werken en rijden en zo in zijn eigen droomwereld als hoofdpersoon rondreisde. Door allerlei klanten en hun verhaaltjes in zijn taxi werkte hij alleen in zijn hoofd zijn eigen droomwereld of verhaal steeds verder uit.

Door zijn werk en deze gedachten te combineren had hij zijn eigen verhaal wat nog geen einde had, heel goed in zijn hoofd zitten met bepaalde personages waaronder hijzelf. Natuurlijk vol met opmerkelijke gebeurtenissen in het leven van een zo op het gezicht gewoon persoon die toch best wel deze opmerkelijke zaken meemaakte.

Het slot van dit verhaal was dat deze Londense taxichauffeur op een keer een zeer beroemde Amerikaanse regisseur in zijn auto kreeg en het kwam dus op verhalen uit tijdens het gesprek in die taxi. De regisseur vond het zo interessant dat hij de chauffeur meldde dat ie nog wel wat door kon rijden of nog een rondje maken in de stad om door te praten over zijn verhaal. Het slot van dit liedje was dat de regisseur de man liet komen naar zijn burelen in Amerika en hem een voorschot gaf van 4 miljoen dollar. Daardoor stopte de chauffeur met zijn werk. De film werd een fantastisch succes.

Onafhankelijke van dit verhaal had een Chinese chauffeur die in dienst was van een rijke dame allerlei fantasieën zoals een affaire krijgen met zijn bazin en een wat luxer leven leiden dan hij deed. In China is er nog steeds een groot verschil tussen de vrij arme mensen en de vele nieuwe rijken door de industrialisering van dit enorme land.

Dit verhaal heeft deze schrijver in het buitenland uitgebracht want zulke onbeschaamde gedachten als in dit boek te lezen zijn hoort een Chinees niet te hebben. Je mag alleen leven binnen de regels van de Chinese Communistische Partij en dat is niet altijd zo goed als het Coronaschandaal illustreert met de overleden arts als voorbeeld die dit virus als eerste ontdekte en daar zelfs voor gestraft werd om dit publiekelijk te laten worden. Deze ondraaglijke droomwereld van Champa de chauffeur is dus een nu Verboden Chineseroadnovel.

Nu even de samenvatting van dit tweede verhaal van een zeer opmerkelijk boek.

Champa leidt een zorgeloos leven in zijn geboorteplaats Lhasa, Tibet, waar hij een baan heeft als chauffeur van Mei, een pittige zakenvrouw en kunstverzamelaar. Wanneer hij naast het chauffeuren ook met haar naar bed begint te gaan, wordt zijn leven een stuk ingewikkelder. En spannender. Hij geniet net zoveel van het onstuimige seksleven met Mei als het rondrijden in haar grote Toyota.

Maar er ontstaan problemen als Mei een boeddhabeeld mee naar huis neemt – een boeddhabeeld van zo’n uitzonderlijke schoonheid dat Champa’s leven volkomen op zijn kop komt te staan.

De ondraaglijke droomwereld van Champa de chauffeur is gesitueerd in Lhasa en Beijing en is een donkere en humoristische roadnovel die de harde kant van justitie in de Chinese steden vandaag de dag laat zien.

Dus door de politieke component als het onderdrukken van de Tibetanen en later de nu ook vrij bekende Oeigoeren is deze roman een protest tegen die onderdrukking, maar tegelijkertijd ook een roep om de vrijheid van geest te gunnen aan iedere weldenkende mens. Misschien dat u dus ooit dit boek aan uw elektronische voorraad boeken toevoegt of het lekker en nog heel gewoon tweedehands bij bv. een van de De Slegte boekhandels koopt. Champa, de naam van de hoofdpersoon, lijkt op Champion en dat is de schrijver voor mij.

Over De Muziek Experts

Voeg opmerking toe

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor om e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

TME – Cabaretteketet

TME – Opvallende Muziek

Het lokale weer

Laatste Berichten

Select 2021Select 2021

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Lokaal Nieuws

Bezoek BasOnAir.NL voor meer Lokaal Nieuws!

Bas On Air

Bas On Air

Een lekker begin van je avond wordt verzorgd door Bas van Zetten op BR6 (radio). Met lokaal en landelijk nieuws de juiste hitmix zorgt hij voor de perfecte cooling-down na een dag werken.

Dinsdagavond 19:00 - 20:00
Herhaling 21:00 - 22:00
Website: BasOnAir.nl