De Muziek Experts

CULTUUR – Eerst de verkiezingen, dan de echte lente

De verkiezingen van 2018 gingen over de verkiezing van raadsleden voor het plaatselijke bestuur. Dat geeft altijd genoeg reuring. En ook wel redelijke percentages opkomst. Niet de 100 % zoals in België. Daar is stemmen verplicht en dat doet men op zondag. Geen smoezen beschikbaar op die dag. Je kunt zo de kerk uit en het stemlokaal weer in. Vlakbij ook natuurlijk. Daar is wat voor te zeggen, omdat je dan een echte afspiegeling krijgt van de gedachten van de bevolking. Dit jaar zijn er zelfs twee, want de Europese verkiezingen willen ook uw stem.

Maar bij ons in de Nederlanden mág je stemmen en is dat altijd op een woensdag omdat dan de ouders met jonge kinderen ook wel kunnen komen. Maar hoe zit het dan op de komende 20 maart? Deze verkieizngen heten langweg de Verkiezingen voor de Staten-Generaal en de verkiezingen voor de besturen van de Waterschappen. En ten derde gelden deze verkiezingen ook nog eens voor het benoemen van de leden van de nationale eerste Kamer.

Wat een raar verhaal. Ja, en dat gaat al decennia zo. Veel duidelijker en korter is het natuurlijk om deze verkiezingen gewoon de de Eerste Kamerverkiezingen te noemen. Dan stemmen de Nederlanders op de bekende landelijke partijen en is de benoeming van Eerste Kamer Leden duidelijk en zuiver. Nee, om het nog democratischer te maken mogen er andere niet-landelijke of hele kleine landelijke partijen meedoen. En die vangen stemmen af van de grote landelijke. Eigenlijk stem je bij het aankruisen van de cirkel van zo’n onbekendere partij tegen een landelijk te vertrouwen stemming.

Dat is een van de redenen waarom ik dit een rare en foute constructie vind. Je noemt de verkiezingen Provinciaal, maar ze zijn landelijk bedoeld. En dan die Waterschappen als derde poot er nog aanhangend. Wij zijn het enige land in de wereld dat deze tussenbestuurslaag kent. Terwijl niemand ook maar iemand kent op de deze week bij de post zittende namenlijsten. Behalve dan de familie en de intimi van die bestuursgroepen.

Het wordt nog erger. In onze gemeente werken twee waterschappen. Er loopt dus nog een grens; niet om onze gemeente heen , maar er dwars doorheen!!! Dus, moet je zelf nog uitzoeken of je op de Rijnlandse types moet gaan stemmen of die van de Stichtse Rijnlanden. Die namen lijken ook wel aardige namen voor provincies, maar dat zijn ze niet.
Deze laatste groepen moeten bv. zorgen dat het bij ons niet overstroomt. Nou, een ding weet ik zeker. De stemlokalen zullen zeker niet overstromen en ik beveel het instellen van een commissie aan om de naam van deze verkiezingen te veranderen en een van de drie organisaties te ontbinden. Hou het simpel.

Over De Muziek Experts

Voeg opmerking toe

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor om e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

TME – Cabaretteketet

TME – Opvallende Muziek

Het lokale weer

Laatste Berichten

Select 2021Select 2021

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Lokaal Nieuws

Bezoek BasOnAir.NL voor meer Lokaal Nieuws!

Bas On Air

Bas On Air

Een lekker begin van je avond wordt verzorgd door Bas van Zetten op BR6 (radio). Met lokaal en landelijk nieuws de juiste hitmix zorgt hij voor de perfecte cooling-down na een dag werken.

Dinsdagavond 19:00 - 20:00
Herhaling 21:00 - 22:00
Website: BasOnAir.nl